Hlavní obsah

Restaurátoři zachraňují kontroverzní bulharské UFO

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je považována za vrchol socialistické architektury. Bulharská Buzludža, připomínající svým tvarem mimozemský létající talíř, stejně jako fascinuje i vyvolává kontroverzi. Tým mezinárodních restaurátorů však nyní pracuje uvnitř památky na renovaci rozsáhlé mozaiky, která patří k těm největším moderním v Evropě. Osud stavby je při tom stále nejistý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na kontroverzním památníku z dob komunismu v Bulharsku probíhá renovaceVideo: Reuters

 
Článek

Buzludža, stojící na stejnojmenném vrcholu v centrálním Bulharsku, měla symbolizovat moc komunistické strany. A právě kvůli spojení s nenáviděným režimem její současný osud rozděluje veřejnost. Stavba od roku 1989 chátrá a je řazena mezi jednu z nejvíce ohrožených evropských památek.

Symbol někdejšího totalitního režimu se snaží nyní alespoň částečně zachránit tým restaurátorů z pěti evropských univerzit. Ten aktuálně pracuje na opravě rozsáhlé mozaikové zdi, která znázorňuje komunistickou propagandu. A jde o boj s časem. Památka je totiž nemilosrdně vystavena přírodním živlům, píše agentura Reuters.

Bulharsko neláká jen na moře. Pobřežní letoviska nadchnou i řadou památek

Cestování

„Jakožto restaurátoři jsme odhodlaní pomoci památce přežít, protože jen za půl rok jsme kvůli počasí přišli o velkou část mozaiky. Zbytek chceme ochránit od dalšího rozkladu,“ popisuje jeden z pracovníků Thomas Danzl z technologické univerzity v Mnichově.

Otevřít pro kulturní dění

Za projektem stojí bulharská architektka Dora Ivanovová, jejíž nadace získala na ochranu Buzludži několik grantů. Podle ní je stavba skvělou ukázkou socialistické brutalistní architektury, ale naneštěstí se stala kromě přírodních živlů terčem vandalů i zlodějů. Vnitřní prostory památky pokrývá i několik graffiti na původních nástěnných malbách Marxe a Lenina.

„Věříme, že prostory památky by šly využít pro mnoho účelů. Stavba sedí na vrcholu kopce a není v hlavním městě. Mohla by však nabízet různé kulturní programy, diskusní bloky či jiné události. Může jít také o počáteční bod prohlídky přírody středního Balkánu,“ myslí si Ivanovová. Dodává, že Buzludža má velkou historickou hodnotu, která nesmí být zapomenuta, jde podle ní o součást bulharských dějin.

Architektka chápe, že národ je stále traumatizován neslavnou socialistickou érou, ale právě proto by měl komunistický monument žít dál — aby lidé na těžkosti minulosti nikdy nezapomněli. „Pomůže nám poučit se z chyb, víme díky tomu, odkud směřujeme,“ doplnila.

Bulharsko v minulosti přijalo zákon, v němž označilo komunistický režim za zločinný. Měnící se vlády se však nedokážou shodnout na tom, zda by Buzludža měla být chráněná jako součást národního dědictví.

V roce 2018 přidala organizace Europa Nostra památku na seznam sedmi nejvíce ohrožených kulturních lokalit v Evropě. Podle ní by se měl ikonický létající talíř kompletně zrekonstruovat a otevřít veřejnosti.

Nejpopulárnější řecká památka se ukázala v novém světle

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám