Hlavní obsah

Při nekonečném jednání ve Sněmovně kolaboval poslanec ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Třiašedesátiletý poslanec ANO Milan Wenzl, který se dlouhodobě potýká se zdravotními problémy, musel kvůli nevolnosti v pátek v podvečer přerušit ve Sněmovně svůj projev, v němž načítal pozměňovací návrhy ke spornému vládnímu návrhu ke snížení mimořádné červnové valorizace důchodů.

Kolaps poslance Video: Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna

 
Článek

Již po cestě k řečništi se začal hroutit. Řídící schůze Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) mu navrhla, že jeho vystoupení může být odloženo, pokud se necítí dobře, přesto na svém proslovu trval. Během řečnění se mu třásl hlas a ztěžka dýchal.

Místopředseda dolní komory a lidovecký poslanec Jan Bartošek společně s poslancem ANO Romanem Kubíčkem jej proto přemluvili, aby své vystoupení ukončil, a odvedli ho od řečnického pultíku. Před opuštěním řečniště se ještě stihl omluvit ze zbytku jednání.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Milan Wenzl

Aktuálně se Wenzl nachází v péči lékařů a měl by být v pořádku. „Pan poslanec Wenzl je v pořádku. Byl předán do péče lékařů. Dovolím si malé poděkování, protože bylo vidět, že i v tomto sále jsou lidé. Děkuji paní předsedkyni Pekarové Adamové, mému ctěnému kolegovi Honzovi Bartoškovi a poslanci Burešovi za včasnou pomoc a za to, že to opravdu nejsou jen stroje na politiku a předkládání zákonů,“ informoval později u řečnického pultu Kubíček.

Dohoda vlády s ANO, vztekal se Okamura nad schváleným návrhem Nachera. Sám ale hlasoval pro

Domácí

Bartošek: Mohlo se to zkomplikovat

„U řečnického pultu jsem viděl, že panu poslanci není dobře. Bylo to znát jak na jeho chůzi, tak na jeho projevu. Přišlo mi vhodné, aby si šel odpočinout, protože riziko, že by se to mohlo ještě zkomplikovat, bylo podle mě velmi vysoké,“ popsal Novinkám Bartošek.

Ten zároveň upozornil, že dlouhá jednání dolní komory jsou velmi náročná. „Zvlášť když tu zažíváme spánkový deficit. U některých poslanců je vidět, že je to hodně zmáhá, zvlášť když mají nějaké zdravotní problémy,“ zdůraznil.

Kdo zrovna bude v sále, si během dne většinou určují sami poslanci. Zároveň ale musí být schopni doběhnout do sálu, když někdo vyvolá procedurální hlasování. Ještě je ale možnost, že se s někým vypárují.

Na noc si většinou kluby dělají služby, kdy který poslanec jednání v sále hlídá. Ostatní si mohou odpočinout a kolegům volají, když do sálu musí doběhnout. „Většinou bývají gentlemanské dohody, že minimálně během nočních jednání se nabídne třeba starším ročníkům nebo ženám, zda si chtějí více odpočinout,“ vysvětlil Bartošek.

Schůze ke snížení červnové valorizace důchodů, kterou opozice obstruuje, začala v úterý v 10 hodin dopoledne. S přestávkami klubů trvá už více než 80 hodin.

Vláda si umetla cestu ke zvyšování daní

Domácí

Reklama

Související témata:
Milan Wenzl

Výběr článků

Načítám