Hlavní obsah

Prezidentův tým chtěl speciální známku, aby nepřipomínala ty předchozí, říká šéf tiskárny

Hradištko

V tiskárnách ve středočeské obci Hradištko probíhá tisk prvních 100 tisíc archů po deseti poštovních známkách s prezidentem Petrem Pavlem. Celkem deset barevných provedení známek bude na pobočkách České pošty k zakoupení od 7. června. Jak probíhal výběr vzhledu a jak se samotné známky tisknou, jsme s kamerou zjišťovali přímo v tiskárně.

Tisk poštovních známek Petra PavlaVideo: Novinky

 
Článek

„Když nás kontaktoval kreativní tým, tak chtěl něco speciálního. Aby to nepřipomínalo ty předchozí známky,“ řekl Novinkám jednatel Tiskárny Hradištko Jaroslav Štefek.

Tým prezidenta Pavla chtěl nejen netradiční formát, poprvé navíc chtěl natisknout známku na samolepku.

„Zkoušeli jsme různé formáty a šablony, až jsme se jim trefili do vkusu a oni do té šablony vymysleli celý ten layout,“ vysvětlil Štefek.

Foto: Novinky

Tisk známek Petra Pavla

Pro známky použili tvůrci barvy ze škály Pantone. „V tomto případě to bylo 13 barev. V polygrafii je to ojedinělý jev. Náš stroj musel ten arch v podstatě polknout třikrát, aby vznikla finální známka,“ dodal Štefek.

Prezident Pavel představil svůj oficiální portrét

Domácí

Odstíny barev jsou podle Štefka namíchány naprosto přesně. Ty barvy jsou přesně definovány a odchylka tam téměř nebyla možná.

Jako Čaputová

Pro portrét byla použita technologie triplexu, stejnou použila tiskárna pro známky slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. „To je soutisk tří černých barev, aby byl vytvořen dokonalý černobílý portrét,“ vysvětlil jednatel Tiskárny Hradištko.

Foto: Novinky

Tisk známek Petra Pavla

Kompletní známku vyrobí stroje do minuty, mezitím je ale řada přípravných procesů. „Jsou tam tři průchody strojem, násek, průsek, výsek a poté se aplikuje hologram,“ doplnil Štefek.

V první fázi se v Hradištku tiskne 100 tisíc archů po deseti známkách. O případném dotisku rozhodne zájem ze strany veřejnosti.

Jednotková cena známek bude 23 korun, což odpovídá ceně standardního psaní. V sérii všech deseti barev tak cena bude činit 230 korun.

Zeman už schválil kresbu na prezidentskou známku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám