Hlavní obsah

Prezidentská debata: napětí mezi Dienstbierem a Zemanem stoupá

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Top Hotelu se v úterý pod záštitou projektu Zlatá koruna sešla trojice prezidentských kandidátů - Jana Bobošíková (Suverenita), Miloš Zeman (kandidát SPOZ) a Jiří Dienstbier (ČSSD), aby společně debatovali nad tématem ekonomické krize ČR a jak do ní může zasáhnout prezident. Atmosféra byla zahuštěná především mezi Dienstbierem a Zemanem.

Debata prezidentských kandidátů v Top HoteluVideo: Novinky

 
Článek

Debaty se mělo původně zúčastnit šest kandidátů, ale nezávislý Jan Fischer, nominant ODS Přemysl Sobotka a lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg účast na poslední chvíli odřekli.

Kandidáti se vesměs shodli v tom, že ekonomická krize není krizí globální, ale lokální, euroamerickou. Lišily se však jejich recepty na to, jak ji zarazit: zatímco Jana Bobošíková vidí cestu ve snižování daní a osekání sociálního státu, levicoví kandidáti s ní nesouhlasili.

Podle Zemana je základem krize podinvestovanost ekonomiky. Na rozdíl od Bobošíkové by daně nesnižoval. „Nevěřím na Lafferovu křivku,“ řekl Zeman a naopak uvedl, že je třeba vrátit se k progresivnímu zdanění.

Jako příklad si vzal skandinávské země, kde lidé podle něj sice platí daně neradi, ale ví, že se jim vrátí, například ve zdravotnictví či školství. „Kdežto český podnikatel si může být jist, že jeho daně skončí v kapsách několika desítek či stovek tunelářů,“ řekl Zeman. Podle něj je potřeba přijmout zákon o prokázání původu majetku, který by byl účinným nástrojem proti korupci.

Zprávy BIS hovoří o nestíhané korupci, tvrdí Dienstbier

S tím souhlasil i Dienstbier, který vyzdvihl, že zákon o majetkových přiznáních by otočil důkazní břemeno. Podivil se i tomu, že ve zprávách BIS je podle něj řada informací o korupci, ale žádné postihy za to nejsou.

Kandidát ČSSD také horoval za „efektivně a spravedlivě nastavený daňový systém“ a vyslovil se proti zvyšování základní sazby DPH, podle něj nesmyslném. „Vláda tím žene českou ekonomiku do sestupné spirály a vytváří jeden rekordní schodek za druhým. Škrty nevedou k žádnému cíli,“ řekl Dienstbier, podle kterého dělá česká vláda vše proto, aby „zlikvidovala domácí poptávku“. „Ne snižovat daně, ale dlouhodobě je investovat do lidí,“ prohlásil Dienstbier.

Foto: Petr Horník, Právo

Fóra Zlaté koruny se z prezidentských kandidátů zúčastnili Jana Bobošíková, Miloš Zeman a Jiří Dienstbier. Druhý zprava moderátor Přemysl Čech.

Slovo si poté vzali účastníci panelové diskuze. Politoložka a předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková poukázala na to, že účinnější než zákon o přiznání původu majetku by podle ní byl zákon o státní službě. Podobně mluvil i další účastník, podnikatel Andrej Babiš. „Majetková přiznání? To by musela řídit Matka Tereza nebo dalajláma, nebo někdo, kdo není Čech. Jinak z toho bude znovu korupce a znovu průser,“ ozval se Babiš.

Vyšší daně nejsou lék, polemizuje Babiš se Zemanem

Ten nesouhlasil se Zemanem ani ohledně Lafferovy křivky. „Čím více budete zvyšovat daně, tím více se vás budou snažit odrbat,“ řekl. Podle něj Česká republika v žádné krizi není. „Lidé možná mají krizi, když se koukají na ČT24 na zprávy,“ prohlásil Babiš.

Na to zareagovala Bobošíková. „Lidé mají krizi možná i tehdy, když objeví v chlebu zapečenou myš,“ řekla směrem k Babišovi. „To se u nás stát nemůže, my máme plně automatizovanou pekárnu. To vám dám písemně,“ kontroval potravinářský magnát.

Šlouf je stigma, zdůraznil Dienstbier

Zeman se poté ještě ostře vyjádřil vůči zprávám BIS, které zmínil Dienstbier. „Až se vám do ruky dostane zpráva BIS, ztratíte iluze. Je to snůška drbů a informací z veřejných zdrojů. Ty zprávy jsou tajné jedině proto, že by se jinak prokázala impotence BIS,“ řekl Zeman.

„Byl byste velmi dobrým nástupcem Václava Klause, co se týče bagatelizování korupce,“ zareagoval na něj Dienstbier, který se posléze opřel i do Zemanových poradců.

„Prezidentem by se neměl stát někdo, za kým stojí Miroslav Šlouf. A je mi srdečně jedno, jestli bude, nebo nebude na Hradě. Kmotři Janoušek s Hrdličkou také neseděli na pražské radnici, a přesto měli rozhodující vliv na její chod,“ pustil se Dienstbier do Zemana.

Reklama

Výběr článků

Načítám