Hlavní obsah

Prezidentem chce být i exsenátor Michálek. Z Hradu chce podporovat výstavbu bytů

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkce prezidenta láká i bývalého senátora Libora Michálka (za Piráty), který se stal známým, když před 12 lety ohlásil korupci na Státním fondu životního prostředí. Svým voličům slibuje, že ví, jak zaříznout odliv miliard korun do zahraničí a využít je k výstavbě bytů. ČR podle něj nesmí být ve vleku globálních mocností a hráčů.

Foto: Profimedia.cz

Libor Michálek

Článek

Michálek si na Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí zaregistroval transparentní účet pro výdaje a dary i webovou stránku. Oficiálně však o svém počinu neinformoval. „Nechtěl jsem kandidaturu oficiálně oznamovat, dokud pro ni nejsou splněny podmínky. Jako první krok musím zajistit podpisy pro kandidaturu, potom budou následovat další kroky,“ řekl Novinkám Michálek.

Zákon ukládá každému uchazeči o prezidentský úřad sesbírat 50 tisíc podpisů od občanů nebo od 10 senátorů či 20 poslanců. Michálek nevyloučil, že se na bývalé kolegy v Senátu obrátí. „Ono to funguje tak, že zákonodárci jsou otevřenější jednání, když vidí nějakou dílčí podporu. Teď jsem ve fázi sběru podpisů od občanů. Uvidí se v horizontu dvou až tří měsíců, jaký ten počet bude,“ doplnil Michálek.

Peníze na kampaň, která je ze zákona zastropovaná na 40 milionech pro první a 10 milionech pro druhé kolo, chce shánět mezi drobnými dárci. „Určitě je nějaká síť lidí, která mi přispěje. Ale nedovedu odhadnout, jaká bude výše příspěvků. To je také faktor, který mé finální rozhodnutí ovlivní,“ dodal Michálek.

Na svém webu se snaží voliče přesvědčit k podpoře svými zkušenostmi z prostředí bankovnictví a justice jakožto oblastí, do kterých hlava státu nejvíce zasahuje.

„Dvacet osm let sloužím naší zemi, Vám občanům. Lidem okradeným ve fondech jsem pomohl navrátit dvě miliardy korun, opakovaně jsem veřejně upozornil na korupci a krádeže. Měl jsem možnost přijmout úplatek 160 milionů korun. Odmítl jsem a z funkce jsem byl odvolán. Šest let jsem pracoval v Senátu a politika mě neušpinila. Naopak. Pomohl jsem k prosazení několika protikorupčních zákonů. Pomáhal jsem lidem, kteří byli šikanováni za to, že chránili majetek nás daňových poplatníků,“ píše Michálek.

V EU, NATO i OSN na prvním místě české zájmy

„Chci dát šanci lidem, kteří se nebojí, nekradou a mají vizi, jak pomoci lidem v nouzi. Vím, jak omezit odliv desítek miliard korun do zahraničí a využít je k podpoře výstavby bytů a dalších potřebných projektů. Jestliže mi dáte svou důvěru, budu jmenovat: poctivé správce do Bankovní rady České národní banky, spravedlivé soudce do Ústavního soudu i na další pozice v justici, diplomaty, kteří budou mít na prvním místě zájem České republiky,“ dodal.

Jeho přáním pak prý je, aby se naplnila vize Jana Amose Komenského a vláda nad vlastí se vrátila k obyčejným lidem. „Chci zřídit platformu pro hlasování o důležitých otázkách naší domácí i zahraniční politiky. Chci vést poradu o nápravě s lidmi, kteří mají charakter a vizi, a nikoliv s různými poradci bez odpovědnosti. Budu usilovat o to, aby v EU, v NATO i v OSN prosazovala Česká republika aktivně zájmy našich občanů a nebyla ve vleku globálních mocností a hráčů,“ uvádí Michálek.

Michálek seděl v Senátu v letech 2012 až 2018, kdy funkci obhajoval s podporou Pirátů, ale prohrál proti Marku Hilšerovi (nez.). Ten se letos o prezidentský úřad uchází rovněž.

Celkem se dohledovému úřadu dosud registrovalo 14 kandidátů. Průzkumy veřejného mínění favorizují generála Petra Pavla a expremiéra Andreje Babiše (ANO), ten se však hodlá ke své kandidatuře vyjádřit až na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám