Hlavní obsah

Klaus: doufám, že se Tvrdík dobře rozmyslel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus rozhodne o demisi ministra obrany Jaroslava Tvrdíka zřejmě až poté, co vyslechne stanovisko premiéra Vladimíra Špidly, který jej zatím informoval telefonicky. Prezident považuje věc za vážnou, a chce ji proto urychleně řešit, aby se předešlo přetrvávání nejistoty v armádě a na politické scéně.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

"Tento krok ministra obrany považuji za vážnou věc. Předpokládám, že jde o jeho uvážený a promyšlený čin, a nikoliv o pouhé gesto," uvedl Klaus ve stanovisku, které ČTK poskytl Hrad.

Podle Ústavy rozhoduje o přijetí demise ministra výhradně prezident. Premiér Špidla si tudíž nemůže sám říci, že Tvrdíkův rezignační dopis Klausovi nepředá. Učinit by tak mohl pouze v případě, že by Tvrdíka přesvědčil, aby svou demisi vzal zpět.

Ústava na druhé straně předpokládá, že prezident nemusí ministrovu demisi přijmout a může se pokusit řešit vládní krizi jinak s využitím autority svého úřadu. Klaus předpokládá, že mu Špidla sdělí svůj názor.

Špidla: ještě není rozhodnuto

Premiér Vladimír Špidla pro ČTK uvedl, že mu sice ministr obrany Jaroslav Tvrdík dal svoji funkci k dispozici, ale rozhodnuto zdaleka není. Předseda vlády prohlásil, že se teprve rozhodne, zda rezignaci přijme. Podle Ústavy ČR však ministři demise podávají do rukou prezidenta republiky prostřednictvím premiéra.

Špidlovo rozhodnutí tak s největší pravděpodobností spočívá v tom, zda rezignaci prezidentovi předá. "Neznamená to doposud nic. Proběhne několik konzultací a já se rozhodnu, jestli tuto nabídku přijmu nebo nepřijmu," řekl Špidla. O odchodu člena vlády však rozhoduje výhradně prezident.

Pokud by předseda vlády demisi prezidentovi nepostoupil, vznikl by podle odborných komentářů v tisku kompetenční spor mezi vrcholnými ústavními činiteli a musel by být řešen. Právní experti rovněž soudí, že premiér může pouze říci, že s rezignací nesouhlasí.

Reklama

Související články

Ministr obrany Tvrdík rezignoval

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík nesouhlasí s chystanou redukcí financí pro českou armádu, a proto dnes v 6:00 hod. dal svůj ministerský post k dispozici...

Výběr článků

Načítám