Hlavní obsah

Prezident je pro zpřístupnění Modrého sloupu na Šumavě. Promluví s ministrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modrava

Petr Pavel podpořil otevření Modrého sloupu na Šumavě. Hraniční přechod je pro turisty nepřístupný, protože zde žije kriticky ohrožená populace tetřeva hlušce. Prezident přislíbil, že záležitost probere s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL).

Foto: Profimedia.cz

Hraniční přechod Modrý sloup

Článek

O tématu nejdříve mluvil se starosty šumavských obcí, s nimiž se setkal při své dvoudenní návštěvě Plzeňského kraje.

Podle prezidenta by zpřístupnění Modrého sloupu bylo přínosem. „Pomohlo by nejenom dotčeným obcím, ale nakonec i rozvoji kultivovaného turistického ruchu na Šumavě. Máme tady necelých třicet kilometrů bez jediného přechodu. A to není třicet let po otevření hranic naší dobrou vizitkou,“ uvedl na závěrečné tiskové konferenci v Srní.

Tam jednal s ředitelem šumavského národního parku a také si prohlédl vlčí výběh, kam jenom loni zavítalo zhruba 112 tisíc lidí.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Prezident Petr Pavel si v Srní prohlédl vlčí výběh.

Dlouholeté dohady

Otázka přechodu v Modrém sloupu je předmětem dlouholetých dohadů. Cesta Luzenským údolím na hraniční přechod s Německem je zavřená téměř 80 let. O její zpřístupnění usiluje vedení šumavského národního parku. Loni ministr Hladík sdělil, že tento bod se stane i jeho prioritou.

Turisté na Modrý sloup nemohou, protože podle studie vlivu na životní prostředí EIA by tím mohli ohrozit populaci tetřeva hlušce. „Při posledním sčítání před šesti lety šlo o více než šest set kusů. Teď čekám na výsledky našeho šetření, kdy jsme sbírali tetřeví trus a posílali ho do genetické laboratoře. Předpokládám, že počet se opět zvedne,“ řekl šéf šumavského národního parku Pavel Hubený.

Podle něj je nárůst populace důležitým předpokladem, aby se lokalita mohla otevřít.

Foto: NP Šumava, Novinky

Na Šumavě žijí stovky kriticky ohrožených tetřevů hlušců

Nutné kompenzace

Za nesmírně cenné označil území ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. „Pokud se Modrý sloup zpřístupní, měla by nejdříve fungovat kompenzační opatření,“ upozornil.

To by podle něj znamenalo vymezení klidové zóny minimálně podobného rozsahu, kde se bude vyskytovat stejná populace jako nyní. „Musíme mít dopředu jistotu, že novou klidovou část tetřev osídlí,“ dodal Vermouzek.

Vedení šumavského národního parku navrhlo rozšíření klidového území o více než 3000 hektarů, potvrdil Hubený.

Resort životního prostředí však v roce 2022 zastavil řízení o zpřístupnění Modrého sloupu. Správa šumavského národního parku proti tomu podala rozklad a čeká se na výsledek. „Buď se to povede, nebo necháme zpracovat novou studii vlivu na životní prostředí,“ uzavřel Hubený.

Vlci by se mi líbili v lánské oboře, nadhodil Pavel na Šumavě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám