Hlavní obsah

Vlci by se mi líbili v lánské oboře, nadhodil Pavel na Šumavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srní

Nadšení neskrýval prezident Petr Pavel při prohlídce vlčího výběhu v Srní na Šumavě. Během procházky nadhodil, že by se mu zvířata líbila také v lánské oboře. Na pozdější tiskové konferenci upřesnil, že je to věc k diskuzi.

Prezident si prohlédl vlčí výběh v šumavském národním parkuVideo: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Pavel ukončil právě v Srní svou dvoudenní návštěvu Plzeňského kraje. Ze třináctičlenné smečky se ve výběhu promenádovalo jedenáct vlků. „Obyčejně se tolik neukazují. Lidi na lávce úplně ignorují. Asi bylo něco ve vzduchu,“ glosoval neobvyklou situaci ředitel šumavského národního parku Pavel Hubený.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Zvědaví vlci si prohlíželi prezidenta a jeho doprovod

Prezident mu během procházky řekl, že by se mu vlci líbili v lánské oboře. „Zatím šlo o nadsázku,“ informoval během tiskové konference. Poukázal však na to, že vlk je přirozeným regulátorem v přírodě. „A my víme, jaké škody nejenom na lesních porostech, ale i zemědělské produkci páchá přemnožená zvěř, protože nemá přirozeného nepřítele, kromě člověka,“ uvedl Pavel.

Podobný problém podle něj řeší také v lánské oboře. Nedávno se o věci prezident bavil s experty na životní prostředí. Odborníci mluvili o tom, že jednou z cest je vrátit do přírody právě šelmy.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Prezident byl z přítomnosti vlků nadšený

Na doplňující dotaz však Pavel připustil, že umístění vlků do lánské obory je podnětem k diskuzi. „Myslím, že je to naprosto legitimní debata, abychom se bavili i o tom, ne jakým způsobem regulovat počet vlků odstřelem, to rozhodně, ale přemístit je tam, kde by naopak mohli pomoci,“ uzavřel.

Kroje, dudy, vozembouch a chodský koláč, vítali Pavla v Domažlicích

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám