Hlavní obsah

Přestaňte s námi vorat. Zemědělci vyjeli v traktorech na protestní jízdu Chomutovskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Kolona zhruba stovky traktorů a dalších zemědělských strojů v pondělí na protest projíždí Chomutovskem. Od letiště poblíž Chomutova zamířila přes centrum města na Horu Sv. Šebestiána k hranici s Německem. Cílem akce je podpořit německé zemědělce, kteří se bouří proti chystaným úsporným opatřením tamní vlády, a zároveň upozornit na problémy místních zemědělců.

Protestní jízda zemědělcůVideo: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

Zemědělci nemají v plánu blokovat dopravu. Kolona ale jede pomalu, a tak se komplikace objevují. Dohlíží na ně dopravní policie. Na hranicích se kolona na poli otočila a nyní míří již mimo Chomutov přes obce v jeho okolí na letiště u Března, odkud dopoledne vyrazila.

Traktory mají návěsy, na prvním vozidle je transparent: Vládo, přestaňte s námi ,vorat‘!

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Kolona čítá na sto zemědělských strojů.

„Chceme podpořit naše německé kolegy a vyprovokovat nejen vládu, ale i odboráře a kolegy odjinud, aby se začalo něco dít v republikovém měřítku,“ řekl za pořadatele ředitel společnosti Agrocom Hrušovany Jakub Bodnárik. Firma Agrocom Hrušovany patří do holdingu Agrofert ze svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Farmáři v Německu ochromili dopravu. Do Norimberka vjelo 2500 traktorů

Evropa

Důvody k nespokojenosti mají údajně zemědělci stejné jako v Německu. „Chceme ukázat státu, že jsme tady taky. Stát by nám měl začít pomáhat, nikoliv škodit,“ řekl Nicolo De Gennaro, který přijel s traktorem z Chrášťan na Rakovnicku.

Účastníci protestu se shodovali na tom, že chtějí hlavně stejné dotační podmínky v rámci celé Evropské unie.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Kolona čítá na sto zemědělských vozů.

Do protestu se zapojili zemědělci z okolí Chomutova, ale i z větší dálky. V koloně je podle policejní mluvčí Miroslavy Glogovské přes sto traktorů, nákladních a dalších zemědělských strojů a k tomu ještě 30 osobních automobilů.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Kolona čítá na sto zemědělských vozů.

Protest vznikl podle Bodnárika z popudu místních zemědělců, kteří nejsou spokojeni se situací v oboru. „Posledním hřebíčkem do rakve byl konsolidační balíček, který nám přinesl zvýšení daně z nemovitosti o desítky procent, což nám nepřijde správné,“ poznamenal.

Už to bije do očí: Zemědělci znovu zlevnili, obchody nemají důvod zdražovat

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám