Hlavní obsah

Přes Česko projedou další americké armádní konvoje

Českem se o víkendu a příští týden budou opět přesouvat konvoje amerických vojáků, kteří z Německa a Polska zamíří na cvičení do Rumunska a Maďarska. Konvoje by měly čítat 400 kusů techniky a 900 vojáků, informovala v pátek mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Foto: Jan Švábek, Právo

Americký konvoj v Česku na archivním snímku

Článek

Vojáci 15. ženijního praporu a 2. jízdního pluku americké armády se budou přesouvat v rámci cvičení Breakthrough, Szentes Axe a Saber Guardian 2019. První američtí vojáci do České republiky přijedou v sobotu odpoledne přes hraniční přechod Náchod.

Tuto část konvoje bude ve dvou částech tvořit asi 40 kusů vojenské techniky a více než 70 lidí. Vojáci přenocují v Rančířově u Jihlavy a v neděli české území opustí přes přechod v Břeclavi.

Pojedou večer a přes noc

Hlavní část konvoje bude Českem projíždět od 28. do 30. května. Konvoj čítající více než 350 kusů vojenské techniky a více než 800 lidí se přesune v úterý 28. května ve večerních hodinách z Rozvadova přes Prahu do Staré Boleslavi, kde je plánován odpočinek.

„Konvoj pojede ve večerních a nočních hodinách, aby průjezd co nejméně ovlivnil plynulost silničního provozu,” uvedla Dvořáková. Vojáci pojedou v menších skupinách s asi hodinovým rozestupem.

Foto: Mapy.cz

Trasa amerického konvoje

Ve středu 29. května bude opět ve večerních a nočních hodinách konvoj pokračovat ze Staré Boleslavi přes Prahu a Brno na hraniční přechod v Břeclavi. Poslední vojáci například s transportéry Stryker a Humvee opustí české území ve čtvrtek odpoledne. Během přesunu nejsou plánovány žádné ukázky pro veřejnost, jako tomu bylo u některých minulých přesunů.

Konvoje se budou přesouvat především po dálnicích.

Větší konvoje americké armády projíždějí v posledních letech Českou republikou každoročně. První z nich v roce 2015 vyvolal značný zájem veřejnosti. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám