Hlavní obsah

Přes Česko přejede trojice amerických konvojů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba šest stovek amerických vojáků se 190 kusy techniky se přes naše území bude z Německa přesouvat od soboty 22. května do středy 26. května. Vojáci pojedou na mezinárodní cvičení Saber Guardian 2021, které se bude konat v Maďarsku.

Foto: Jan Švábek, Právo

Americký konvoj v Česku na archivním snímku

Článek

Trojice konvojů bude rozdělena na tři až čtyři skupiny, v nichž bude mezi 10 a 20 kusy techniky. Konvoje budou projíždět s denními odstupy a na našem území setrvají maximálně 48 hodin.

Konvoje se budou přesouvat přes noc, aby co nejméně omezovaly dopravu. Plán počítá s přejezdy mezi 19. a 6. hodinou, přičemž o doprovod se postará policie s vojenskou policií.

Všichni vojáci budou před vstupem na české území otestováni. Většina z nich již beztak absolvovala očkování.

Po kolapsu na D1 jede americký konvoj po železnici

Domácí

Konvoje pojedou přes hraniční přechod Rozvadov na odpočinkové stanoviště Ostrov u Stříbra. Odtud zamíří po D5 na Pražský okruh a D1. Z ní sjedou na silnici I/38 do Rancířova, kde vojáci přespí ve stanovém městečku, které česká armáda připraví. Další den zamíří po I/38 do Jihlavy a po dálnicích D1 a D2 na hraniční přechod v Břeclavi.

Zpět do Německa se po stejné trase budou vracet od 12. do 16. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám