Hlavní obsah

Premiér nabídl Benešové místo náměstkyně ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová dostala od premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) nabídku kandidovat do Senátu nebo se stát náměstkyní ministra vnitra. Benešová to v úterý řekla Českému rozhlasu. Nabídky ale zřejmě nevyužije. Paroubek jí na pondělní schůzce oznámil, že ji vláda odvolá kvůli zachování koalice.

Článek

Benešová má totiž dlouhodobé spory s unionistickým ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Podle nejvyšší žalobkyně jí premiér sdělil, že již nemůže dále trpět její spory s Němcem a přítomnost zástupce unionistů ve vládě je pro něj důležitější než její funkce. Nabídka kandidatury do Senátu byla podle ní spíše hypotetická a možnost působení na ministerstvu odmítla.

"Pan ministr (vnitra František) Bublan mi volal a funkci nabídl a já jsem to odmítla, nestojím o náhradní řešení," řekla Benešová rozhlasu. Definitivní rozhodnutí je na vládě. I kdyby se ale Benešové opět zastali lidovečtí ministři, hlasy sociálních demokratů a unionistů její konec na čtvrtečním jednání kabinetu zpečetí.

Vztahy mezi Benešovou a Němcem jsou kvůli mnoha sporným případům napjaté již několik měsíců. V uplynulých dnech ministr na nejvyšší státní zástupkyni podal kárnou žalobu. Tvrdí, že Benešová nezvládla své mediální vystupování a zřejmě se dopustila trestného činu, když Němcova mluvčího obvinila z úplatkářství. V uplynulých dnech zase Benešová dala podnět k šetření na ministerstvu, které mělo prověřit jeho hospodaření.

Reklama

Související témata:

Související články

O nástupci Benešové se spekuluje

O osudu nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové je rozhodnuto. Premiér Jiří Paroubek se podle informací Práva dohodl s ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem...

Výběr článků

Načítám