Hlavní obsah

Jsem rád, že to tak dopadlo, řekl Babiš

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Jsem rád, že to tak dopadlo, není to zase takové překvapení. Tak komentoval premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodnutí státního zástupce zastavit trestní stíhání premiéra v kauze Čapí hnízdo.

Záznam: TK Andreje BabišeVideo: Novinky

 
Článek

„Advokáti mi potvrdili, že k tomu zastavení došlo. Nerad bych to komentoval. Jsem rád, že to tak dopadlo,” řekl Babiš na páteční tiskové konferenci.

„Pokud někdo říká, že je to velké překvapení, tak už před rokem a čtyřmi měsíci se žalobce vyjádřil, že důkazy získané policií nemusejí být dostačující,” připomněl Babiš článek deníku Právo, který vyšel vloni v květnu (zde).

„Vyjadřoval jsem se k tomu xkrát. Pokud bych nešel do politiky, lidi by o Čapím hnízdě neslyšeli. Bylo by dobré, aby mě lidi hodnotili za to, co jsem udělal v politice,” dodal premiér.

Odmítl, že by vyvíjel nátlak na státního zástupce, jak kritizovala opozice. „Tři a půl roku tady byla mediální štvanice na mě a na moji rodinu. A pokud lidi na demonstracích řvali, že Babiš patří do vězení... To, že jsem řekl, že jsem přesvědčen o mé nevině, přece je můj názor. To nebyl žádný tlak,” uvedl Babiš.

Stíhána byla i Babišova žena Monika

Babiš byl obviněný od října 2017 z dotačního podvodu. O rozhodnutí zastavit trestní stíhání všech obviněných včetně Babiše v kauze Čapí hnízdo v pátek informovalo Městské státní zastupitelství v Praze.

V kauze, v níž byli stíháni i premiérova žena Monika, dcera Adriana Bobeková či švagr Martin Herodes, šlo o padesátimilionovou dotaci EU na stavbu rekreačního areálu Čapí hnízdo. Podporu pro „malý a střední podnik” získala firma, která byla původně součástí Babišova velkokoncernu a která se po vypršení dotační podmínky pod Babišovy firmy opět vrátila. V mezidobí byl vlastník anonymní, jako součást koncernu by firma na dotaci nedosáhla.

Babiš dlouhodobě opakoval, že se jedná o účelovou kampaň s cílem vyštvat ho z politiky.

Opozice na rozhodnutí reagovala se slovy, že ho respektuje. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám