Hlavní obsah

Překupníci s drahými respirátory už se zase rojí. Chtějí i 1500 za kus

Právo, Jindřich Ginter

Sotva ministerstvo zdravotnictví v úterý zrušilo zákaz prodeje respirátorů nejvyšší třídy FFP3, tak se na internetových bazarech vyrojili překupníci. Dříve se takové respirátory daly pořídit i pod stovku, teď si prodejci jeden kus cení i na 1500 korun.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Respirátor třídy FFP3

Článek

„Nový respirátor 3M 8835 RD s nejvyšší ochranou FFP3 opakovaně použitelný, balení po 2ks. Cena: 2899 Kč,“ hlásal inzerát uživatele z Karlových Varů na server Sbazar.cz jen chvíli poté, co byl zákaz zrušen.

Prodejce dál vychválil, jak se respirátor pohodlně nosí, ale raději se pojistil a přidal ještě jeden inzerát, v němž umožňoval objednat si pouze jeden kus za 1500 Kč.

Méně „komfortní“ respirátor, avšak stejné ochranné třídy FFP3 nabízel prodejce z Prahy, a to za 750 korun kus. Záhy se objevila řada dalších inzerentů, kteří většinou uváděli cenu dohodou.

Pokud nemáte zájem nebo peníze, tak nepřihazujte, blokujete ostatní a zdržujete. Nejsme charita!
jedna z nabídek respirátorů

Jeden z překupníků z Brna na aukčním portále Aukro.cz stanovil vyvolávací cenu 444 Kč za respirátor. K tomu jeho nabídka na serveru byla už od pondělka, tedy z doby, kdy respirátory nesměl prodávat široké veřejnosti a vůbec ne za takovou cenu.

Osobní předání až za týden a večer

Na zájemce šel obchodník bez okolků. „Pro nechápavé. Při více vyhraných aukcích, bude poštovné vyšší než za jeden předmět,“ sděloval například. A dodával, že v ceně poštovného bude i páska na olepení balíku a on sám se nebude kvůli pár respirátorům jen tak rychle s někým scházet. „Osobní vyzvednutí je možné pouze do týdne po skončení aukce, ve všední dny v pozdních večerních hodinách,“ poukazoval.

Lidé si opět mohou kupovat respirátory FFP3

Koronavirus

Přitom neskrýval, že respirátory na zveřejněných fotografiích mohou být ve skutečnosti odlišné. Něco prý může vypadat lépe, nebo hůře, jasněji, nebo tmavěji.

„Pokud nemáte zájem nebo peníze, nebo nehodláte platit, nebo pokud jste pod vlivem alkoholu či návykových látek, tak nepřihazujte, blokujete ostatní a zdržujete. Nejsme charita!“ uzavřel svou nabídku.

Ministerstva zdravotnictví a financí zakázala počátkem března prodej respirátorů FFP3 jiným subjektům než poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb, orgánům ochrany veřejného zdraví, složkám integrovaného záchranného systému a dalším orgánům státní správy. Důvodem byl nedostatek ochranných pomůcek na počátku epidemie.

Zakázán byl i vývoz respirátorů ze země a maximální ceny byly stanoveny na 211 Kč včetně DPH u respirátorů vyrobených v Evropské unii a 423,50 Kč včetně daně u respirátorů s původem mimo EU.

V úterý se opatření zrušilo, neboť vláda rozhodla, že nařizuje konkrétním výrobcům těchto ochranných prostředků včetně celoobličejových masek přednostní zásobování ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám