Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Záškrt v Česku, kdy zpozornět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě v minulém tisíciletí zapříčinil záškrt rozsáhlé epidemie, při kterých zemřely tisíce lidí. Bakterie Corynebacterium diphteriae nikdy nevymizela, její smrtelnost se ale podařilo očkováním srazit na minimum. Přesto se lidé mohou nakazit.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Jak poznat příznaky nemoci?

Záškrt je bakteriální infekční onemocnění. Zpočátku se projevuje jako těžká angína s vysokými horečkami, bolestí v krku a slabostí.

Bakterie začne do těla vylučovat toxiny, proti nimž se začne tělo bránit vytvářením šedavých panblán v oblasti hltanu a hrtanu, což přispívá k tomu, že se nemocný často dusí. Příznakem bývají také zvětšené krční mandle a potíže s dýcháním.

Toxiny se navíc mohou dostat i do krevního oběhu a poškodit srdce, ledviny nebo centrální nervový systém, pokud se léčba nenasadí včas.

Téměř vymýcené infekční choroby se vracejí. Není radno je podceňovat

Děti

Jak se záškrt léčí?

Antibiotiky, stejně jako řada dalších bakteriálních infekcí. Předepsat je musí lékař, který by měl zdravotní stav zhodnotit a nasadit vhodnou léčbu.

Kdy se může člověk nakazit?

Nemoc se šíří kapénkami, které se přenášejí vzduchem při mluvení, kýchání nebo kašlání. Dostat se mohou i na předměty a při kontaktu s nimi se může člověk také nakazit, spíše ale vzácně.

Zdrojem nákazy může být i zvíře, jak se loni stalo na Vysočině. Záškrt má i kožní formu, která se projevuje nebolestivými otoky a vředy.

Po kontaktu s nakaženým se nemoc projeví do dvou až pěti dnů. Nakažlivý začíná být člověk krátce předtím, než zpozoruje příznaky, a trvá to po celou dobu nemoci. Zpravidla dva týdny.

Které skupiny jsou více ohroženy?

Především kojenci a malé děti, které ještě nemají ochranu danou očkováním nebo proděláním nemoci. S povinnou vakcinací se začíná ve třech měsících.

Riziko nákazy se zvyšuje také s věkem, slábnoucím účinkem očkování i cestováním do zemí, kde je nemoc rozšířena. Ohroženější jsou také lidé s oslabenou imunitou. Přeočkování se doporučuje také těhotným.

Senior, který umřel na záškrt, nebyl očkovaný. Vakcínu v dětství nedostal

Domácí

Kdy se nechat v dospělosti přeočkovat?

Světová zdravotnická organizace to doporučuje každých deset let. Informace o posledním provedeném očkování má k dispozici praktický lékař, který vakcínu aplikuje nejčastěji. Minimálně jednou za dospělý život by měl přeočkování podle vakcinologů podstoupit každý.

Vhodné je zejména při cestách do asijských, afrických nebo jihoamerických zemí, zvlášť u starších cestovatelů. Stejně tak se doporučuje těm, kteří tam vyrazí na delší pobyt a humanitární akce.

Platí se za přeočkování?

Děti do přelomu 10. a 11. roku mají vakcinaci povinnou ze zákona a pojišťovny aplikaci i vakcínu hradí. Záškrt je jednou z nemocí, které jsou zahrnuty v tzv. hexavakcíně, která se podává dětem do 13. měsíce.

V pěti a deseti letech se pak děti znovu přeočkovávají, ovšem jiným typem vakcíny, který nemíří proti šesti nemocem, ale jen proti záškrtu, tetanu a černému kašli.

U dospělých je přeočkování dobrovolné, a tudíž není ani hrazené z pojištění. Neexistuje vakcína jen proti záškrtu.

Dostupná je trojkombinace s černým kašlem a tetanem. Cenově se pohybuje většinou od 700 do 1000 korun. Žádat mohou lidé u zdravotní pojišťovny zpětně příspěvek ve výši několika stovek korun.

Varovné úmrtí na záškrt by mělo probrat biomatky a další odpůrce očkování – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám