Hlavní obsah

Senior, který umřel na záškrt, nebyl očkovaný. Vakcínu v dětství nedostal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé narození začátkem 40. let minulého století nejsou dostatečně chráněni proti smrtelnému záškrtu. Vakcína tehdy nebyla a prodělání nemoci v mládí je už chránit nemusí. Upozorňují na to epidemiologové. Senior, který před týdnem na záškrt zemřel, očkován nebyl.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie záškrtu Corynebacterium diphtheriae

Článek

„V roce 1946 se v Československu zavedlo povinné očkování proti záškrtu pro děti od jednoho roku. Lidé, kteří byli narození před tím, tak očkováni nebyli,“ řekla Novinkám zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Kateřina Fabiánová.

Ani 82letý muž, který na nemoc letos zemřel, očkován nebyl. Neměl žádné závažné choroby a aktivně sportoval.

„V tomto konkrétním případě víme, že hlavní příčina byla, že senior nebyl očkován a vlastně ani nemohl být. V době, kdy se narodil, se děti proti záškrtu ještě neočkovaly. Mohl být sebezdravější, ale do té doby záškrt neprodělal a ani nebyl očkovaný, takže byl vůči němu silně vnímavý,“ řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek pro Aktualně.cz

„Tady se sešlo to, že ve vysokém věku má člověk už oslabenou imunitu a setká-li se s takto závažnou bakterií, imunitní systém si s tím neporadí. Navíc neměl vakcínu, která by mu pomohla,“ dodal.

V Česku zemřel pacient se záškrtem

Domácí

Fabiánová upozornila, že i ve čtyřicátých letech původní bakterie záškrtu v populaci kolovala. Mnoho lidí mohlo závažnou nemoc prodělat bez povšimnutí a promořit se. Na záškrt se tehdy ve velkém umíralo a pokud někdo přežil, očekávali lékaři, že bude mít protilátky, které mu vydrží po celý život.

„Bohužel podle posledních studií a našich serologických přehledů se ukazuje, že populace kolem 50 let a výš již nemá dostatečné ochranné protilátky,“ uvedla epidemioložka SZÚ.

Hygienici včera informovali, že se od seniora, který na infekční nemoc zemřel, nikdo nenakazil.

Fabiánová doporučuje stejně jako vakcinologové starším lidem přeočkování proti záškrtu, ale i černému kašli a tetanu. V dospělosti je přeočkování dobrovolné a lidé si ho musí zaplatit. Vakcína jen proti záškrtu se nepodává, k dostání je jen zmíněná trojkombinace. U dětí do 10 let je očkování povinné. Už v roce 1946 bylo vyhláškou stanoveno, že se musí povinně očkovat děti do dvou let a následně se musí přeočkovat ještě v pěti a deseti letech.

Lidem, kteří přišli do styku se zemřelým na záškrt, nasadí preventivně antibiotika

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám