Hlavní obsah

Zneužili farmáře, nikdy nebyli na poli, zkritizoval Výborný organizátory blokády Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizátoři pondělního protestu z řad zemědělců podle ministra Marka Výborného (KDU-ČSL) kvůli svým politickým zájmům zneužili farmáře. „Většina z organizátorů nikdy nebyla ve chlévě nebo na poli,“ prohlásil ministr a přiřadil je k dezinformační scéně. To zvedlo ze židle místopředsedu hnutí ANO Karla Havlíčka, který mu vyčetl, že vláda „cejchuje“ lidi, kteří s ní nesouhlasí. Zemědělce chápe, protestují podle něj totiž proti vládě.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL)

Článek

„Musíme se podívat na to, kdo za tím protestem stojí. Nepopírám, že každý má právo protestovat, ale organizátoři pro své politické zájmy využili část zemědělců, kteří mají své starosti. Je třeba se podívat, co tlumočí a jaké mají názory. Zítřejší protest je zneužití zemědělců ze strany některých skupin, které říkají, že je potřeba demontovat demokratické řízení a chtějí svrhnout vládu,“ vyjádřil se k pondělnímu protestu, který výrazně zkomplikuje dopravu v Praze, lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný v nedělním diskusním pořadu na CNN Prima News.

Protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který je šéfem představenstva zemědělské skupiny Rabbit s miliardovými tržbami. Požadují, aby vláda odstoupila od green dealu.

Od akce se mnozí distancují

Výborný po zhlédnutí seznamu organizátorů uvedl, že „většina z nich nikdy nebyla v chlévě, nikdy nebyla na poli“ a přiřadil je k české dezinformační scéně.

Bohumír Dufek to dělá, protože má politické ambice. Zneužít pro to takovou situaci, způsobit kolaps dopravy v Praze, to nepovažuji za zodpovědné,“ dodal ministr. Za akci „proruských sil“ blokádu Prahy pak označil v týdnu premiér Petr Fiala (ODS).

Od formy protestu se už v týdnu distancovaly největší zemědělské svazy, kdy od pondělního brzkého rána zablokuje centrum Prahy až tisícovka traktorů a jiných zemědělských strojů .

Traktory začnou do Prahy najíždět v pondělí časně ráno ze šesti směrů

Domácí

Proti těmto slovům se ohradil v místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, který se protestujících zastal a zároveň vmetl vládě premiéra Petra Fialy (ODS), že „cejchuje“ své odpůrce.

„To je šílené. Kohokoli, kdo s vámi nesouhlasí, ocejchujete a nazvete proruskými živly, dezoláty, trolly… To je důvod, proč vám lidé nevěří. Jsou to běžní zemědělci. Nám nejde o organizátory, ale o ty, kteří tam dorazí. Ti mají s vámi problém,“ reagoval podrážděně Havlíček s tím, že třeba Zdeňka Jandejska zná a nepřijde mu jako „proruský živel“.

Farmáři bojují o svou existenci, tvrdí Havlíček

Havlíček nicméně uznal, že on ani hnutí ANO nejsou nadšení z podobné formy protestu, kdy se rukojmími stanou mnozí Pražané. „Nejsme nadšeni z jakéhokoli protestu takového charakteru, ale pokud selže komunikace, není se co divit. Po dobu jednoho týdne nám tady budou stávkovat jednotlivé skupiny nebo zástupci zemědělců. Nechápu, že říkáte, že protestují proti demokratickému zřízení, oni protestují proti vládě. Co mají ti zemědělci dělat?“ tázal se Havlíček.

Podle něj nejde v protestech ani tak o green deal, ale farmáři už bojují o svou existenci, protože jim extrémním způsobem rostou náklady a nerostou příjmy. „Obávám se, že zemědělci už dnes protestují za to, aby vůbec přežili. Jde to do kopru. Mají s vámi problém, protože s nimi buď nejednáte, nebo když už jednáte, tak arogantně. Hlavně je to o výsledcích a ty prostě nejsou,“ uzavřel místopředseda nejsilnější opoziční strany.

Výborný mu rázně odpověděl, že „ví houby“ o tom, s kým jedná. „Trpělivě jednám se všemi zemědělci, od těch malých až po ty velké. Ohrazuji se proti organizátorům, ne proti těm zemědělcům,“ opáčil ministr.

Další protesty jsou plánovány na čtvrtek 22. února, kdy se koná společný evropský protest zemědělců. K tomu se symbolicky připojí česká Agrární komora a další přední české zemědělské svazy. Vadí jím přílišná byrokracie. Kromě farmářů z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Litvy a Lotyšska se do protestu zapojí zemědělci z Rumunska, Bulharska, Slovinska či Chorvatska.

Prahu má v pondělí ochromit až 1000 traktorů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám