Hlavní obsah

Předsednictvo ČSSD stojí za Grossem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsednictvo ČSSD se v pátek večer shodlo, že Ústřední výkonný výbor ČSSD by na svém sobotním jednání měl premiérovi a úřadujícímu šéfovi strany Stanislavu Grossovi vyslovit důvěru. Hlasování by mělo být podle předsednictva tajné. K tomu se přiklonil i sám Gross.

Foto: Vratislav Konečný

všudypřítomné čuněčí hlavy

Článek

Vedení strany ČSSD také doporučilo otevřít sobotní širší stranické fórum novinářům.

Prohlášení předsednictva ČSSD:

Předsednictvo ČSSD vyjadřuje vůli pokračovat ve stávající koaliční vládě, neboť ctí odpovědnost za vývoj v zemi a za naplnění Programového prohlášení vlády.

Za klíčové úkoly koaliční vlády v období do řádných voleb ČSSD pokládá:

  • Přijetí daňových opatření zlepšujících podmínky pro podnikání a zvyšující životní úroveň nízko příjmových skupin.
  • Přijetí konceptu důchodové reformy a kroky ke stabilizaci financování zdravotnictví a snižování nezaměstnanosti.
  • Přijetí opatření na zvýšení transparentnosti podnikatelského prostředí a vymahatelnosti práva (zákon o střetu zájmů, zákon o majetkových přiznáních, novelizace zákona o veřejných zakázkách).
  • Přijetí zákona o státním rozpočtu pro rok 2006 respektujícího dohodnuté postupné snižování zadlužení ČR.
  • Přijetí Smlouvy o Ústavě pro Evropu jako předpokladu našeho trvalého zapojení do nové, svobodné a demokratické Evropy.

Předsednictvo ČSSD doporučuje ÚVV, aby bylo otevřeno pro novináře.

Škromach: vyslovením důvěry krize končí

Předseda vlády a úřadující šéf ČSSD chce v sobotu předstoupit před Ústřední výkonný výbor ČSSD, vysvětlit některé své výroky týkající se majetkových poměrů a požádat o důvěru. Už mu ji vyjádřilo předsednictvo i poslanecký klub. Místopředseda strany Zdeněk Škromach má za to, že sobotním vyslovením důvěry Grossovi vládní krize pro sociální demokraty skončí. Zopakoval, že podle jeho názoru spor mezi sociálními demokraty a lidovci přestal existovat už ve čtvrtek, kdy lidovci ustoupili od požadavku, aby Gross rezignoval.

Místopředseda ČSSD, který se chce na velikonočním sjezdu ČSSD postavit jako protikandidát Grossovi, popřel, že by sobotní zasedání mohlo být předehrou sjezdu. Ideové rozdíly mezi adepty na vedení ČSSD podle něj zazní až za tři týdny v Brně.

Gross ve středu řekl, že rezignuje na funkci předsedy vlády, když nedostane od výboru jasnou podporu.

Lidovci i ODS čekají na sjezd

Křesťanští demokraté ve čtvrtek po společném jednání koaličních lídrů oznámili, že nebudou do velikonočního sjezdu ČSSD naléhat na Grossovu rezignaci. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek řekl, že jeho strana respektuje rozhodnutí ČSSD řešit pochybení předsedy vlády vnitrostranickými mechanismy.

Nejsilnější opoziční strana, ODS, počká zřejmě s vyslovením nedůvěry vládě až do Velikonoc, kdy si na sjezdu v Brně sociální demokraté vyberou nového předsedu. Pokud ČSSD potvrdí ve funkci premiéra Stanislava Grosse, ODS předpokládá, že koaliční svazek opustí lidovci. "Jinak to pro ně bude zničující," soudí místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Gross, který už od ledna čelí skandálu kolem nejasných financí své rodiny, oznámil, že jeho manželka podnikání ukončí. Premiér je také připraven předstoupit před veřejnost a omluvit se těm, kteří se mohli cítit uraženi výroky, které pronesl ve spojitosti s kauzou.

Reklama

Výběr článků

Načítám