Hlavní obsah

Předseda Ústavního soudu Baxa: Je to rozhodnutí pro budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Otázkou zkrácené valorizace penzí se ústavní soudci zabývali nejméně na deseti poradách pléna a k tomu i na veřejném zasedání. Nakonec většinou hlasů rozhodli o zamítnutí návrhu hnutí ANO na zrušení valorizační novely, která kvůli hrozícím dopadům na rozpočet připravila průměrného důchodce o tisíc korun měsíčně.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Původně byl soudcem zpravodajem Jan Svatoň (vlevo). Protože ale nenašel podporu, rozhodl předseda Josef Baxa (uprostřed), že rozhodnutí připraví Vojtěch Šimíček (vpravo)

Článek

Jak připomněl předseda soudu Josef Baxa, rozhodnutí je nálezem pro budoucnost. „Jsme si vědomi toho, že soudy a Ústavní soud zvlášť, jsou konzervativními institucemi. Ale ani my jsme nepřehlédli, že svět kolem se mění. Právo není samoúčelné, a jestliže systém začíná být nestabilní, tak parametry, které ho tvoří, se musí přizpůsobit. Jinak by byl vývoj nezvladatelný; a k čemu by nám potom byla neměnnost práva a jeho stabilita,“ prohlásil Baxa s odkazem na problémy systému penzí.

Konstatoval, že nešlo o nejsložitější případ v agendě soudu, ale v poslední době byl z těch společensky nejsledovanějších. Ústavní soud tak po dlouhé době svolal i veřejné ústní jednání, jehož smyslem bylo hlavně zjistit, jaké informace měla vláda před inflačním skokem na přelomu let 2022 a 2023.

„Lepší jednou vidět než stokrát číst,“ řekl Baxa k samotnému jednání, kde soudci vyslechli experty, ale i ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) a práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL).

Případ měl původně na starosti jako soudce zpravodaj Jan Svatoň. Ten ale nenašel u kolegů pochopení pro své argumenty a byl nahrazen soudcem Vojtěchem Šimíčkem. Ten už většinu pléna dokázal přesvědčit. Proti rozhodnutí se vedle Svatoně vymezili ještě soudci Pavel Šámal a Josef Fiala.

Trojice nesouhlasících ústavních soudců: Vláda měla čekat, co přijde

Domácí

„Původní soudce zpravodaj připravil rozhodnutí, které mělo vyhovět návrhu na zrušení napadených ustanovení. Jeho návrh ale získal jen dva hlasy. To se stává. Proto jsem určil jiného soudce zpravodaje, Vojtěcha Šimíčka, a jeho návrh získal dvanáct hlasů,“ vysvětlil Baxa. Plénum rozhodovalo v plném počtu patnácti soudců, krátce poté opustil po uplynutí funkčního období soud Jiří Zemánek.

Při vyhlášení nešlo přehlédnout, že soudce Svatoň ve sněmovně Ústavního soudu chybí. „Kde je Jan Svatoň? Není zamčen ve sklepě ani nebojkotuje vyhlášení nálezu. Rozhodovali jsme minulou středu, kdy byl přítomen. Má ale dlouho naplánovanou zahraniční dovolenou,“ vysvětlil s úsměvem absenci Baxa.

Nižší valorizace důchodů platí. Ústavní soud stížnost zamítl

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám