Hlavní obsah

Předseda Senátu: Stoiber zapomíná na roky 1938 a 39

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nedělní výroky šéfa německé CSU a zemského premiéra Edmunda Stoibera, který nazval poválečný odsun Němců ze Sudet "největší etnickou čistkou 20. století", nenechaly klidným předsedu českého Senátu Přemysla Sobotku (ODS). V tiskovém prohlášení uvedl, že Stoiber zapomíná na roky 1938 a 39.

Článek

Přemysl Sobotka připomíná, že rozhodnutí o odsunu bylo výsledkem poválečných dohod vítězných mocností. "Nikoli ze zvůle tehdejší československé vlády a bylo učiněno na základě bezprostředně uplynulých válečných let," uvádí v prohlášení, které Novinkám zaslal tiskový tajemník Senátu Petr Kostka.

Stoiberovy výroky Sobotka chápe jako podnět k mezinárodní averzi a nikoli jako snahu o dialog. "Výroky zemského premiéra Edmunda Stoibra však považuji za naprosto nepřijatelný nátlak a snahu o překrucování historie," je přesvědčen předseda Senátu.

Ještě více překvapující je pro Sobotku načasování Stoiberova vystoupení. "Tyto výroky pronesené ve dnech, kdy většina Evropy oslavuje ukončení největšího a nejkrvavějšího zločinu dvacátého století hraničí přinejmenším s lidskou slušností," uzavřel Sobotka.

Stoiber vystoupil v neděli na 56. Sudetoněmeckých dnech v Augsburgu."Kdo označuje vyhnání Němců za jeden ze zdrojů míru, jako to učinil bývalý český premiér Špidla, není pro mě partnerem k rozhovoru," volal Stoiber za bouřlivého potlesku. V útočně laděném projevu vůči ČR tvrdil, že "v květnu 1945 začala v Čechách největší etnická čistka 20. století... [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám