Hlavní obsah

Předchozí starosti vzala voda, říká seniorka, které červnová povodeň zničila dům

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povodeň v neděli 14. června zcela zdevastovala v obci Míčov na Chrudimsku čerstvě zrekonstruovaný domek 63leté Libuše Fidlerové. Seniorka zatnula zuby, hodila za hlavu všechny trable a začala s pomocí obce, rodiny a sousedů s opravou.

Povodně v Luži na ChrudimskuVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Přechozí bolesti a starosti vzala voda. Totálně mi to vyčistilo hlavu. Hlavně že jsme to přežili ve zdraví a já poznala bezbřehou solidaritu místních lidí. Sama nerada někoho něčím obtěžuji, ale oni přišli hned s otevřenou náručí,“ vypočítala žena osobní pozitiva povodně v obci v Železných horách.

„Jenom děsivé sny, jak utíkáme před vodou, zůstaly. Kdo to neprožil, nepochopí. Negativa v podobě zničených věcí, oproti všemu ostatnímu, blednou,“ podotkla žena, jež donedávna spala ve zničeném obydlí na vojenském lehátku. „Nedávno mi přivezli postel,“ doplnila seniorka.

Před deseti lety velká voda spláchla sever Čech. O život přišlo pět lidí, škody byly v miliardách

Domácí

Přívalová vlna zaplavila seniorčin domek po prarodičích do výšky půldruhého metru. Žena stačila na poslední chvíli pomoci do bezpečí 88letému otci a 84leté matce. Trosečníkům uchýleným na vyvýšené posteli zachránili život hasiči ve chvíli, kdy do pokoje hrozil průnik vody zadržované skleněnými dveřmi a oknem. Vozy zaparkované před domkem povodeň spláchla do strouhy.

Fidlerová s úctou kvituje nezištnou pomoc obyvatel 146hlavého Míčova, kde voda poškodila polovinu z padesátky domů. Ten Fidlerových nejvíc. Rčení, že radou přispěje v nouzi kdekdo, ale málokdo přijde s pytlem pšenice, v horské vsi neplatí. Sousedé mající podobně jako Fidlerová hlouběji do kapsy přispěchali s dary v řádech tisícikorun.

Velká voda dělala problémy. Na Havlíčkobrodsku evakuovali dětský tábor

Domácí

„Invalidní důchodkyně mi věnovala pět tisíc, další pán dva a takto bych mohla pokračovat. Říkala jsem jim, že takové peníze nemohu přijmout. Nechtěli o tom slyšet. Díky tomu vím, že v opačném případě bych jednala stejně,“ popisuje žena, která má od nepaměti v chudém kraji kamenitých políček kořeny.

„Pomohlo mi to překonat deprese. Někdy to na člověka zkrátka padne, ale to neznamená, že to zabalím a vzdám. Teď po těch zkušenostech ráda zůstanu. Lidé po staletí zvyklí, že si živobytí musejí tvrdě vydobýt, jsou tady tvrdí a zároveň soucitní,“ podotkla paní Fidlerová, kterou povodeň stihla těsně před koncem rekonstrukce domku.

Na jihu Čech a v Jeseníkách hrozí záplavy a rozvodnění řek

Domácí

Obec prostřednictvím Červeného kříže iniciovala na podporu vyplavené důchodkyně veřejnou sbírku. Transparentní konto doposud vyneslo třicet tisíc korun. „Navrhla jsem, že ty peníze dám obci na protipovodňová opatření, aby se něco takového neopakovalo. Řekli, že to nepřijmou a že to patří mně. Tak jsem si pořídila nové dveře,“ popisuje Fidlerová.

Míčov v polovině letošního června stihla největší povodeň v historii obce. Domovní meteostanice naměřily 140 litrů srážek na čtvereční metr za tři hodiny. „Bylo to, jako když se otevře nebe,“ přirovnala obyvatelka železnohorské obce.

Reklama

Výběr článků

Načítám