Hlavní obsah

Na jihu Čech a v Jeseníkách hrozí záplavy a rozvodnění řek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihu Čech, v Jeseníkách a Beskydech hrozí záplavy, varují meteorologové. Bouřky, které zasáhnou Česko během neděle, budou totiž provázet vydatné srážky. Ty mohou rozvodnit některé toky. Hladiny řek mohou dosáhnout až na druhý povodňový stupeň.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

V souvislosti s přicházející studenou frontou meteorologové očekávají od dnešního odpoledne v Čechách a na západě Moravy ojediněle silné bouřky s přívalovými srážkami. Bouřky by měly nejprve dorazit na západ Česka a postupně se rozšíří přes sever a jih do středních Čech. Výstraha platí od 12.30 do pondělních 02.00. Spadnout by mělo až 70 mm srážek.

Podle meteorologů bude pršet v Česku do úterního odpoledne a srážky budou s výjimkou severozápadní poloviny Čech místy vydatné. Na severovýchodě republiky mohou mít celkový úhrn až 90 milimetrů.

Sesuvy půdy a kamení, záplavy a vyvrácené stromy. Bouře udeřily v Rakousku

Evropa

V první vlně začne bouřit v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém kraji, poté se bouřky přesunou směrem na východ do Královéhradeckého a Pardubického kraje a na Vysočinu.

Rozvodnění toků hrozí především v Jihočeském kraji, a to v oblasti Českých Budějovic, Českého Krumlova, Jindřichova Hradce, Kaplice, Prachatic, Soběslavi, ve Strakonicích, Táboře, Trhových Svinách, Třeboni, Vimperku a Vodňanech. Dále v Plzeňském kraji v Blovicích, Horažďovicích, Klatovech, Nepomuku, Přešticích a  v Sušici. Výstraha pro povodňovou bdělost je v platnosti od nedělních 18.00 do úterních 12.00.

Spadnout by mělo 50 až 70 mm srážek.

Vydatný déšť hrozí ve středních Čechách v Benešově, Čáslavi, Dobříši, Kolíně, Kutné Hoře, Poděbradech, Příbrami, Sedlčanech, Vlašimi a Votici. Intenzivní srážky budou ohrožovat Královéhradecký kraj, Pardubický kraj.

Velmi vydatný déšť hrozí od pondělních 02.00 do úterního odpoledne, přesně do 14.00 také v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Místy meteorologové očekávají srážky s úhrnem přes 40 mm/6h nebo celkovým úhrnem 60 - 90 mm.

Reklama

Výběr článků

Načítám