Hlavní obsah

Před ruským velvyslanectvím v Praze se „rozhodlo“ o připojení Královce k Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Satirické úvahy podporující připojení ruské Kaliningradské oblasti k Česku vyvolaly v posledních dnech na sociálních sítích lavinu vtipů. Studenti pražské filosofické fakulty uspořádali v pondělí před ruským velvyslanectvím v Praze setkání. Cílem akce bylo upozornit na nedávný postup Ruska, které narychlo v okupovaných částech Ukrajiny uspořádalo mezinárodně neuznaná hlasování.

Happening na podporu připojení Královce k ČeskuVideo: Novinky

 
Článek

Pondělní recesistická akce v Praze 6 byla reakcí na mezinárodně neuznaná hlasování v těch částech Ukrajiny, které Ruská federace ovládá nebo okupuje. „My jsme se rozhodli, že také vyhlásíme referendum a vyvineme tlak, aby mohlo dojít k připojení historického města Královce k Česku,“ vysvětlil organizátor akce a student pražské filosofické fakulty Tomáš Kotrouš. „Chceme si prostě z Ruska udělat hezky po česku srandu,“ dodal.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Setkání před ruskou ambasádou v Praze 6

Původní myšlenka spojení Česka a Kaliningradské oblasti vychází z historie. Hlavní město regionu, dnešní Kaliningrad, česky Královec, založili ve 13. století křižáci na počest českého krále Přemysla Otakara II. Kaliningrad byl po staletí součástí Pruska, později Německa, po druhé světové válce oblast připadla Sovětskému svazu.

Královec je náš! Češi se baví referendem a těší se na připojení ruského pobřeží

Koktejl

Make Královec Czech Again

Zájem o akci na sociálních sítích projevilo více než 7000 lidí, na místo dorazilo několik stovek občanů.

„Já mám spoustu přátel na Ukrajině a ta situace s referendem je tam naprosto absurdní, stejně jako celá ta situace v posledních šesti měsících. Tohle je takový hezký způsob ukázat, že jsme mírumilovný národ a chceme dát najevo, že situace je vážná a důležitá,“ sdělil Novinkám jeden z účastníků akce.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Lidé přišli na setkání s různými cedulemi.

S nápisem „Královec je náš!“ dorazil také manželský pár z Prahy. „Chtěli jsme připomenout, že na Ukrajině stále probíhají boje a že tam umírají lidé. Ženy, děti a civilisté. Lidé na to zapomínají a berou to jako samozřejmost. Dnes tam zemře 400 lidí a bere se to jako běžná součást života.“ Oba dodali, že zároveň se prý konečně Česká republika na něco vzmůže. „Sahali jsme od moře k moři, tak proč máme zůstat vnitrozemským státem,“ popsala svůj názor zúčastněná žena.

„Dozvěděl jsem se o tom na Twitteru, kde to vypuklo. Samozřejmě je potřeba to brát s nadsázkou, ale myslím, že to dobře poukazuje na to, jak se dnes Ruská federace chová,“ vysvětlil na akci jeden ze studentů.

Na setkání zazněly také proslovy. Slova se ujal třeba významný český historik-slovakista a bývalý děkan Univerzity Karlovy Michal Stehlík, který se zabývá dějinami českého a slovenského prostředí od konce 19. století až po soudobé dějiny. Ten ve svém projevu odsoudil samotná referenda a také argumentaci ruské vládní strany k dění na Ukrajině.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Projev pořadatele akce Tomáše Kotrouše

Podporu na dálku vyjádřil také poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL.

Třetí nálož Královce. Boj pokračuje!

Koktejl

Zábava graduje. Americká ambasáda nabídla anektujícím Čechům letadlovou loď Karel Gott

Koktejl

Referendum s jasným výsledkem

Organizátoři připravili na místě také improvizovanou volební urnu, do které účastníci házeli své hlasy do referenda, jehož výsledek byl předem jasný – podobně jako při zinscenovaných referendech o připojení ukrajinských území k Rusku.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Referendum o připojení Královce k České republice

Akce měla také charitativní nádech. Organizátoři se spojili s kampaní Dárek pro Putina a na místě prodávali za libovolný příspěvek trička s nápisem „Fuck You, Putin.“ Výtěžek z prodeje triček by měl putovat na účet ukrajinské ambasády.

Anketa

Souhlasili byste s připojením Kaliningradu k Česku?
Ano
90,5 %
Ne
9,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6006 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám