Hlavní obsah

Pražští radní za TOP 09 podali ústavní stížnost v kauze opencard

Praha

Pražští radní za TOP 09, kteří byli obviněni v souvislosti s kauzou opencard podali společně ústavní stížnost, ve které žádají zrušení samotného stíhání. Obvinění zastupitelé za ODS o ničem takovém zatím neuvažují. O postupu zástupců TOP 09 informoval radní Lukáš Manhart.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09)

Článek

Policie podezírá deset současných a bývalých radních z TOP 09 a ODS včetně tehdejšího primátora, předsedy pražské ODS Bohuslava Svobody z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Všichni ale jakékoli pochybení odmítají.

Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. "Za rozhodnutím si stojím, dnes bych nehlasoval jinak," řekl Manhart. "Materiál, který jsme schvalovali, byl kompletní, neměl jsem důvod pochybovat," doplnil.

"Podali jsme sérii stížností na postup policie. Jejich výsledky zatím nemáme k dispozici," řekl Svoboda. Ústavní stížnost podle něj v tuto chvíli není na pořadu dne.

Nevýhodné smlouvy v projektu opencard

Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) po svém nástupu do funkce veřejně oznámil, že pokud v kauze padne obžaloba, odstoupí z funkce. S ním by patrně odešli i ostatní obžalovaní radní. Obžaloba podle neoficiálních informací není vyloučena, patrně v řádu několika týdnů.

Pražská karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé by na ni také měli získat různé slevy.

Projekt, který vznikl v době, kdy Prahu vedl Pavel Bém (ODS), vyvolal řadu podezření. Především kvůli pochybnému způsobu přidělování zakázek. V počátcích projektu totiž Praha uzavřela několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál už asi 1,25 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha má nového primátora – Tomáše Hudečka

Pražským primátorem je od čtvrtka čtyřiatřicetiletý olomoucký rodák Tomáš Hudeček (TOP 09). V tajné volbě od pražských zastupitelů dostal 36 z 43 hlasů. Byl...

Výběr článků

Načítám