Hlavní obsah

Na pražských Malvazinkách vznikla odpočinková zóna. Posedět v ní ale nikdo nechce

Novinky, los, jdu
Praha

V Malvazinkách na frekventované křižovatce před supermarketem vzniklo nové odpočinkové místo. Vedení města tam umístilo posezení s květináči, aby zjistilo, jak by mohl být prostor využit v budoucnu. Za více než hodinu natáčení s kamerou Novinek však nebyl prostor využit téměř nijak. Lidé se k projektu ale staví různě. Některým se líbí využití místa, jiní si stěžují na horko, nedostatek stínu a komplikované parkování před obchodem.

Stolečky a židle na MalvazinkáchVideo: Novinky

 
Článek

Institut plánování a rozvoje společně s vedením městské části Praha 5 obsadil židlemi a stoly frekventovanou křižovatku, kde se kříží šest ulic. Instalované jsou na místě od začátku srpna a zůstanou tam až do konce září. Podle místostarosty Prahy 5 Lubomíra Brože jde o testovací projekt, který pomůže městské části rozhodnout, jak místo využít v budoucnu.

Již brzy po umístění se ale na vedení města snesla kritika za to, že místa k sezení umístila doprostřed silnice, a přitom bez zeleně a stínu. „Zkuste si tam ve vedru sednout, asfalt, bez stínu. Kdo tohle vymyslel, nikdy v těch místech fyzicky asi ani nebyl,” komentuje odpočinkové místo Daniela Vágnerová na Facebooku.

Foto: Novinky

V teplých dnech jsou rozpálené stoly a židle nevyužité

Podobný názor sdělila Novinkám v anketě i většina místních obyvatel. „Chtělo by to nějaké slunečníky. Jak tu není zeleň, tak je tu velké teplo,“ uvedl muž, který v místě žije. „Chybí tu stín. Bydlím kousek, ale zatím jsem tu moc lidí neviděl, sedět jsem viděl jen jednoho člověka,“ dodal další.

Štáb Novinek se v prostoru pohyboval během úterního odpoledne, kdy teploty dosahovaly třiceti stupňů. Za hodinu a půl natáčení zůstalo místo prakticky nevyužité. „Kdo by si sem chtěl sednout na ten rozpálený beton, na tom sluníčku to nemá moc smysl,” sdělila svůj názor kolemjdoucí žena.

Další problém spatřují místní obyvatelé v nedostatku parkovacích míst přímo před supermarketem. „Dřív jsme měli možnost parkovat přímo před samoobsluhou, protože manžel je invalidní důchodce, a teď to musíme nosit dál,“ popsala žena, která žije v Malvazinkách přes 30 let.

Foto: Novinky

Místní obyvatelé si stěžují také na horší možnost zaparkování

Někteří kolemjdoucí si však nápad vychvalovali. „Je to úplně super, protože to bude využité. Ten ostrůvek tady vůbec nebyl hezký,“ zaznělo.

Podle místostarosty Brože plánují problém parkování i stínu řešit. „Je zřejmé, jak důležité je v tomto místě parkování, a po celém obvodu ostrůvku bude stejný počet parkovacích míst, jako je tomu dnes, pouze přehledněji uspořádaných,“ uvedl na Facebooku.

Na místě by pak mělo být dočasně instalováno umělecké dílo pražské galerie vytvořené z lešení, které plácek pomůže ohraničit a vytvořit zde alespoň částečný stín.

Foto: Novinky

Posezení na Smetanově nábřeží funguje už od května

Pražský magistrát vytvořil podobný prostor už v květnu na Smetanově nábřeží. I ten vyvolal rozporuplné reakce. Magistrát totiž tehdy pro auta ze směru od Karlových lázní k Národnímu divadlu uzavřel nábřeží mezi křižovatkou s Národní třídou a ulicí Divadelní.

V místě vznikly restaurační zahrádky, kterými chtělo město podpořit podnikatele postižené opatřením proti koronaviru. I zdejší posezení v centru Prahy však dlouhodobě zůstává spíše nevyužito.

Reklama

Výběr článků

Načítám