Hlavní obsah

Pražský metropolitní plán má dokončit odvolaný Koucký

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komise, která vybírala, kdo na pražském Institutu plánování a rozvoje (IPR) dokončí městský metropolitní plán, vybrala architekta Romana Kouckého. Proti práci Kouckého měli přitom výhrady pražští politici, a protože se ho bývalý ředitel IPR Petr Hlaváček nechtěl zbavit, byl sám odvolán.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informaci, že ve výběrovém řízení ve středu zvítězil Koucký, který je u metropolitního plánu od jeho zrodu, zazněla na čtvrtečním jednání pražského zastupitelstva. Opozice ji využila k politickému útoku na Trojkoalici a její náměstkyni pro územní rozvoj Petru Kolínskou (SZ). Padl dokonce návrh, aby se opět jednalo o dovolání náměstkyně.

Pověřený ředitel IPR Ondřej Boháč zprávu o doporučení komise Právu potvrdil. Podle něho diskuse pětičlenné výběrové komise, složená z odborníků, kteří nehotový návrh plánu v létě recenzovali, trvala šest hodin. Výsledek měl být poměrně jednoznačný.

Jmenování záleží na Boháčovi

„Přihlásilo se 5 uchazečů, všichni se dostavili, všichni splnili formální podmínky,“ poznamenal Boháč. Kanceláři metropolitního plánu IPR chtěl šéfovat také exprimátor Jan Kasl. Doporučen byl ale Koucký. Záleží nyní na Boháčovi, zda ho jmenuje, do záležitosti ale může patrně zasáhnout vedení města.

Spor o metropolitní plán se z věcné roviny přesunul do personální. V té věcné šlo o to, že kritici plánu nesouhlasili s podmínkami, které stanoví pro příští rozvoj Prahy, například s navrženou výškovou regulací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám