Hlavní obsah

Architekti se za pomoci opozice pokusili na magistrátu sesadit náměstkyni Kolínskou

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Několik architektů požádalo ve čtvrtek jednající pražské zastupitele, aby odvolali náměstkyni pražské primátorky Petru Kolínskou (Trojkoalice, SZ). Tématu se chopily opoziční strany ODS a TOP 09, koalice ale návrh nepustila na program jednání.

Foto: Petr Horník, Právo

Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice, SZ)

Článek

Architekti i opoziční politici požadavek odůvodnili odvoláním Petra Hlaváčka z čela Institutu plánování a rozvoje (IPR) letos v září a chaosem v územním plánování.[celá zpráva]

Do Kolínské se pouštěli nevybíravě. „Je třeba mít na mysli i hmotnou zodpovědnost, kterou paní náměstkyně svými návrhy vyvolává,“ řekl architekt Josef Smutný. I další chtěli, aby městští radní revokovali Hlaváčkovo odvolání a metropolitní plán se dokončil, jak ho navrhl tým vedený jejich kolegou, architektem Romanem Kouckým.

Zařazení bodu o odvolání Kolínské navrhl místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS). Pro bylo 22 hlasů z 65 a bod neprošel na program. Návrh vedle koaličních stran nepodpořili piráti ani komunisté. Neujaly se ani opoziční návrhy projednat chaos ve tvorbě metropolitního plánu jako příštího územního plánu Prahy či posouzení důvodů odvolání Hlaváčka.

Spory o harmonogram

Kolínská připomněla, že respektovaný ředitel IPR padl proto, že odmítal odvolat architekta Kouckého z vedení kanceláře metropolitního plánu. Kouckému vedení města vyčítalo, že s ním nekomunikuje a odmítá přistoupit na úpravy návrhu metropolitního plánu, které v létě zformulovali odborníci z tzv. recenzní skupiny.

„Je mi velmi líto, že pan Hlaváček spojil své setrvání ve funkci s tou organizační změnou,“ uvedla Kolínská. Popřela také, že by vedení města jednalo o rušení IPR, což mělo ve středu večer zaznít z úst představitelů ANO na koaliční schůzce.

Foto: Petr Horník, Právo

Zklamaný Tomáš Hudeček.

Podle Kolínské je problém s metropolitním plánem skryt na počátku v době, kdy územní rozvoj spadal pod exprimátora Tomáše Hudečka (nez.) a kdy byl nastaven nereálný harmonogram. Nyní, když měly práce vrcholit, se odhaduje schválení definitivní verze v roce 2022.

Hudeček chtěl na kritiku reagovat, zastupitelé mu ale odmítli odhlasovat časově neomezený příspěvek, a tak exprimátor vůbec nevystoupil. Kolínská navrhla, aby se TOP 09 a ODS jako strany vládnoucí při zadání metropolitního plánu, Pražanům omluvily. Před hlasováním ale návrh stáhla.

Omluvy a šikana

Jednání zastupitelů provázely přestřelky mezi ODS a piráty a mezi TOP 09 a zelenými. Pirát Mikuláš Ferjenčík překřtil šéfku klubu ODS Alexandru Udženiji na „Ulženiji“, protože tvrdila, že ODS nikdy nechtěla metropolitní plán zrušit. Ferjenčík to dokázal jednoznačným usnesením pražské ODS. Udženija označila piráty za béčko zelených a litovala, že z Prahy odcházejí developeři.

V reakci na Ferjenčíka Právu následně řekla, že v usnesení ODS šlo o to zrušit název, protože je v rozporu se zákonem. „Mělo se to jmenovat územní plán, nikoli metropolitní,“ uvedla Udženija.

Foto: Pavel Karban, Právo

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija

Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) žádala od Kolínské omluvu za šikanu Prahy 3 v kauze developerské výstavby na žižkovském nákladovém nádraží. Podle Hujové jednal o věci místo Kolínské šéf zelených a zastupitel Matěj Stropnický.

„Nedopustím, aby si pan Stropnický v Praze 3 dělal území pro své politicko-filozofické experimenty,“ řekla Hujová. Podle Stropnického by se měla omluvit starostka. „Hujová se separátně dohodla s developerem a obešla hlavní město,“ uvedl.

Kolínská na jaře usedla do křesla náměstkyně, z něhož byl Stropnický odvolán zhruba před rokem. „Vzpomeňte si na to, půl roku jste nebyli schopni sestavit funkční radu,“ poznamenala Kolínská. Práce na metropolitním plánu podle ní pokračují. Nedaří se ale zatím najít nového hlavního tvůrce po Kouckém. IPR prozatím řídí Ondřej Boháč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám