Hlavní obsah

Pražský metronom slaví třicátiny. Jeho provoz stojí 150 tisíc ročně

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, az. luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na místě bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné nad Čechovým mostem stojí metronom od roku 1991. Od té doby se stal nedílnou součástí metropole a jednou z pražských dominant. Loni prošel generální opravou, která stále 1,5 milionu korun.

Pražský metronom odměřuje čas už 30 let. Jeho provoz stojí 150 tisíc ročněVideo: Novinky

 
Článek

Sochařský objekt profesora Vysoké školy uměleckoprůmyslové Vratislava Karla Nováka váží sedm tun a dosahuje výšky 25 metrů. Byl vytvořen u příležitosti Všeobecné československé výstavy v Praze. Autor nazval dílo Stroj času, mezi lidmi se pro něj vžilo označení Metronom.

Zemřel sochař Vratislav Karel Novák, autor Metronomu na Letné

Kultura

„Metronom je nádherná ikonická věc. Je smysluplnou náhražkou toho nesmyslu, co tu byl původně. Lidé už ho berou jako součást Prahy,“ říká Pavel Citta, ředitel akvizic Pražské správy nemovitostí. Té letenský metronom patří už od roku 1996.

Údržba metronomu se provádí každé tři týdny, k tomu majitel platí ještě za pronájem pozemku, na němž objekt stojí. Průměrné roční náklady na běžný provoz kyvadla činí zhruba 150 tisíc korun. K tomu je ještě třeba připočítat náklady na občasné opravy.

Foto: Novinky

Metronom je potřeba opravovat.

„Samozřejmě se o metronom musíme starat. Občas se bohužel stane, že vandalové mechanismus poničí. Loni se musela uskutečnit generální oprava za 1,5 milionu korun,“ řekl Citta.

Pražská Letná nabízí víc než výhled na město

Tipy na výlety

V roce 2000 byl pražský metronom prohlášen kulturní památkou. Letos je to už 30 let, co se tyčí nad městem a symbolizuje neúprosné plynutí času a varovnou připomínku minulosti. Podle Pavla Citty bude Pražanům odměřovat čas i nadále. „Jsme za metronom rádi, nechceme nic měnit. Doufáme, že spolupráce s městem bude nadále klapat,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám