Hlavní obsah

Zemřel sochař Vratislav Karel Novák, autor Metronomu na Letné

Praha

Ve středu zemřel autor letenského Metronomu Vratislav Karel Novák. Bylo mu 71 let. V sobotu o tom informovala Jana Ulipová z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Novák vytvořil desítky plastik a šperků. Svými kinetickými objekty obohatil českou krajinu i prostor lidského těla. Jeho dílo je vystaveno v řadě měst v Česku ale i ve Spojených státech.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sochař a výtvarník Vratislav Karel Novák na snímku z roku 2008

Článek

Novákovy objekty jsou složité mechanismy, které téměř vždy využívají pohybu, světla i zvuku. Nejznámější Novákovou prací je zřejmě Metronom na soklu někdejšího Stalinova pomníku na hraně Letenské pláně v Praze. Byl vztyčen v roce 1991 u příležitosti 100leté průmyslové výstavy.

Foto: Profimedia.cz

Metronom na Letné

Novákova tvorba byla zaměřena na kov a šperk, jako profesor vyučoval do roku 2007 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, poté na Fakultě umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Převážnou část své tvorby rodák z Prahy spojil s libereckým regionem.

Novák je držitelem několika mezinárodních ocenění. V roce 2001 zvítězil v mezinárodní soutěži na plastiku v Cincinnati, kde společně s Suzan Rae Ewingovou vytvořili 27 metrů vysokou Krystalovou věž, na jejímž vrcholu se do několika směrů pohybuje ráhno s rotující zlatou hvězdou, která představuje symbol svobody. V roce 1996 získal zlatou medaili na řemeslném veletrhu v Mnichově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám