Hlavní obsah

Pražské památky jsou v noci potmě, ministerstva mění kotle a žárovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šetřit na energiích začínají i Úřad vlády a ministerstva, uvedl v úterý v Liberci premiér Petr Fiala (ODS). Detailní plán úspor zahrnující především osvětlení a vytápění představí předseda vlády ve čtvrtek. Šetřit budou také na Hradě. Venkovní osvětlení katedrály svatého Víta se vypínalo vždy až po půlnoci, nyní to bude už ve 22 hodin.

Foto: Novinky

Noční Praha z Petřínské rozhledny.

Článek

Podle kancléře Vratislava Mynáře toto a další úsporná opatření, jako je snižování teploty v kancelářích nebo odstavení části skleníků v Lumbeho zahradě, přinesou úspory přes sedm milionů korun.

Už od minulého pátku se o několik hodin dřív zhasínají některé další významné památky, a to už ve 21.30 hodin, tedy o hodinu a půl dřív. První zkrácení doby osvětlení přišlo letos na jaře, kdy se památky místo jedné hodiny v noci zhasínaly už ve 23 hodin.

S energiemi šetří také správci památek. Národní památkový ústav (NPÚ) už loni na památkách vyměnil žárovky za úsporné a redukoval dobu nočního osvětlení památek. Omezení návštěvnické doby kvůli úsporám energií ale zatím neplánuje, sdělila mluvčí NPÚ Klára Vebrová. Provoz památkových objektů je z dlouhodobého hlediska podle ní energeticky poměrně nízkonákladový. NPÚ spravuje stovku památkových objektů patřících státu.

Neutíká teplo?

Stát musí jít podle Fialy v šetření energií příkladem. „Můžeme šetřit na vytápění i osvětlení. Variant je řada,“ uvedl. Podle něj musí ministři také přemýšlet, zda jsou budovy jejich úřadů dobře zateplené a teplo někde neutíká.

Například resort obrany sníží teplotu užitkové vody. Ministerstvo školství chce zase do budoucna snížit spotřebu energií až o 15 procent. S podporou z evropských dotací se nyní chystá vyměnit okna, zateplit půdy, vyměnit plynové kotle a světla. Úřad rovněž postupně snižuje teplotu na svých chodbách a v kancelářích a školí zaměstnance, sdělila ČTK mluvčí Aneta Lednová.

Ministerstvo zahraničí plánuje snížení nákladů o 30 až 40 procent díky repasi vytápěcího kotle a výměně svítidel za LED žárovky. Ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli úsporám upustilo od slavnostního osvětlení hlavní budovy v Praze Na Františku a snížilo počet elektrospotřebičů, jako jsou lednice. Rovněž snížilo teplotu v kancelářích a na chodbách. Šetřit na topení a osvětlení plánují i další resorty.

Sněmovna omezí vytápění

Se šetřením energií začala Sněmovna, její budovy se centrálně vytápějí od 7 do 17 hodin, což je o dvě hodiny méně než dosud. Snížila se také teplota vytápění v kancelářích a na chodbách.

Ministerstvo školství plánuje snížit spotřebu energií až o 15 procent

Věda a školy

Fiala ale nepředpokládá, že chlad by urychlil jednání. „Mně nevadí, když jednání trvá dlouho a věcně se diskutuje, ale opozice tam dělala obstrukce. Doufám, že to už skončí, ale teplota na toto žádný vliv mít nebude,“ dodal.

Teplotu snižuje také Senát, v místnostech dodrží 21 stupňů, na chodbách 15 stupňů. Zaměstnanci a senátoři si nebudou moci sami teplotu regulovat, vytápění bude řízeno dálkově.

Zamysleme se, kde můžeme ušetřit, vyzval Fiala k rozumnému hospodaření s energiemi

Domácí

Fiala zopakoval, že všem institucím veřejné služby bude stát prostřednictvím svého vlastního dodavatele garantovat dostatek energií za zastropovanou cenu. „Takže například nemocnice bez ohledu na to, jestli je státní, krajská, nebo soukromá, bude mít zastropované ceny a bude mít garantovány dodávky energie,“ dodal premiér.

Ve čtvrtek premiér představí plán energetických úspor v objektech pod správou Úřadu vlády i další doporučení k úsporám.

Reklama

Výběr článků

Načítám