Hlavní obsah

Právník: Divoké obstrukce jsou nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna se minulý týden v pátek v noci po obstrukčním maratonu dostala podle ústavního právníka Ondřeje Preusse na nebezpečnou hranici, která by mohla vést k paralyzování parlamentu a zároveň k destrukci důvěry občanů ve státní instituce.

Babiš nechtěl v pátek ve Sněmovně opustit řečnický pultík.Video: psp.cz

 
Článek

„Považuji to za nebezpečný trend a jsem proto rád, že se strany dokázaly nakonec dohodnout, protože bychom se ocitli na prahu nefunkčnosti Sněmovny,“ řekl Právu Preuss. Dodal, že poslanci svým jednáním napomáhají ničit důvěryhodnost Sněmovny.

„Dostali jsme se na hranici snesitelného a k násilí ve Sněmovně, které jsme zažili v minulém období, kdy byl ze sálu policií vyveden poslanec Volný. Běžný občan tím dostal další negativní zprávu nevěřit v systém,“ dodal právník.

V pátek jsme se ocitli na prahu nefunkčnosti sněmovny
Ondřej Preuss, ústavní právník

O ztrátě důvěry ve stát mluví i politoložka Vladimíra Dvořáková. Ta v neděli v diskusi ČT uvedla, že rozhodnutí snížit valorizaci důchodů jde proti očekávání lidí a zvyšuje nejistotu ve společnosti.

„Zároveň to vyvolává vyšší nedůvěru vůči institucím, protože lidé nevědí, co mohou očekávat,“ řekla Dvořáková. Důchodci se podle ní obávají inflace a valorizace byla jednou z jistot, že s penzemi vyjdou i přes všeobecné zdražování.

Vinu nese opozice i vláda

Opozice podle Preusse má šanci uspět u Ústavního soudu, podobně jako uspěla v roce 2011 v případě snížení státní podpory stavebního spoření, které tehdy pravicová vláda prosadila také v legislativní nouzi.

„Tehdy soud zrušil zákon s argumentací, že k použití legislativní nouze nestačí argumenty, že vzniknou velké škody, ale že zároveň musí být důvodem mimořádné okolnosti, což teď bude problematické, protože o vysoké inflaci se ví už dlouho,“ řekl Preuss.

Pekarová: Obstrukce nesmí trvat věčně

Domácí

Dodal, že Ústavní soud už ukázal i smířlivější tvář, když v případě stížnosti opozice na zkrácení diskuse v případě jednání o EET konstatoval, že opozice byla sice krácena na svých právech, ale i tak měla možnost se k návrhu vyjádřit.

Opoziční poslanci v pátek před půlnocí zablokovali jednání Sněmovny o snížení valorizace důchodů poté, co koalice prosadila zkrácení lhůty i pro přednostní řečníky.

Když to předseda ANO Andrej Babiš ignoroval, tak mu předsedající schůze Jan Bartošek z KDU-ČSL vypnul mikrofon. Načež řečnický pultík obklopili poslanci ANO a SPD. Krizi odblokovala schůzka lídrů všech sněmovních stran.

Obstrukční utrpení ve Sněmovně bylo k ničemu, Senát hází do nižší valorizace důchodů vidle

Domácí

Na vyhrocené situaci má po­dle právníka svůj díl viny jak opozice, tak vláda.

„Obstoupení řečniště byl už velký exces a také míra obstrukcí je mnohem vyšší než v předešlém volebním období,“ poznamenal právník. Opozice by podle něj měla obstrukce používat v menší míře. „Je to skokový nárůst ignorace sněmovních pravidel jak jednacího řádu, tak i nepsaných pravidel chování. I v minulosti byly často vyhrocené situace, ale nikdy nedocházelo k divokým obstrukcím,“ uvedl Preuss.

Vládní většina by podle něj měla konečně dohodnout změnu jednacího řádu, který je už delší dobu kritizován jako málo funkční, jako se to v minulých desetiletích stalo v západních parlamentech. „Náš jednací řád je naivní v tom, že bude využíván v dobré víře, a často to vede k situacím, které nejdou elegantně řešit. A co udělala vládní většina u omezení přednostních řečníků, nebylo elegantní,“ dodal Preuss.

Premiér Petr Fiala (ODS) věří, že se obě znesvářené strany z páteční situace poučily a že to povede k lepší formě spolupráce mezi koalicí a opozicí. „Páteční noční jednání mě naplnilo opatrným optimismem, že i opozice si uvědomuje, že tímto ničeho nedosáhnou, že to není cesta,“ uvedl Fiala.

Všechno je podle něj otázkou přiměřenosti. Koaliční většina ve Sněmovně musí mít šanci prosazovat vůli voličů a je zároveň nutné hájit i práva opozice, aby měla možnost se vyjádřit. Sněmovna podle ministerského předsedy do jisté míry funguje na gentlemanských dohodách, k nimž by se měla vrátit.

Fiala připomněl, že koaliční poslanci připravili úpravu sněmovního jednacího řádu, již nyní dostaly opoziční kluby a na níž se bude hledat shoda.

Foto: Wikipedia.org

Ondřej Preuss, foto: Wikipedia.org

Opozice chce odvolat z funkce Pekarovou Adamovou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám