Hlavní obsah

Prahou pochodují tisíce sokolů, začal jim slet

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradičního průvodu Prahou před všesokolským sletem, který se letos koná po patnácté, se účastní tisíce lidí. Sjely se sem z celé republiky, ze všech sokolských žup. A mají důvod, Sokol letos slaví sto padesátiny.

Foto: Petr Janiš, Právo

Průvod sokolů na Václavském náměstí

Článek

Sletový průvod vyrazil z Václavského náměstí a půl hodiny trvalo, než z něj odešel poslední Sokol. Míří přes Národní třídu, Smetanovo nábřeží na náměstí Jana Palacha a odtud na Staroměstské náměstí. Naplánován je do 13. hodiny a dané ulice jsou pro auta uzavřeny.

Ze Sokolů čiší dobrá nálada, průvod tvoří mladí i staří a ti chytřejší si s sebou vezou na vozících vodu. Připraveni jsou záchranáři. Průvod je terčem zájmu turistů, Sokolové s nimi žertují. „Příště budeme v Tokiu,“ volal jeden ze starších jičínské župy na japonského fotografa. Mnoho orchestrů hraje lidové a národní písně. Radost oku dělají mladičké mažoretky.

Foto: Petr Janiš, Právo

Průvod sokolů

Foto: Petr Janiš, Právo

Průvod sokolů na Václavském náměstí

Zahraniční hosté přijeli z 15 zemí, zastoupeny jsou například Rakousko, Slovinsko, Kanada, USA, Austrálie či Dánsko, lze vidět i švýcarskou vlajku. Od 15- hodiny v katedrále sv. Víta celebruje kardinál Dominik Duka pro Sokoly mši. Také v 15. hodin na nádvoří malostranského Tyršova domu začne vystoupení folklórní souborů. Potrvá až do večera.

Slavnostní zahájení Patnáctého všesokolského sletu se plánuje na 19. hodinu. Pak v sále divadla ABC zazní Smetanova Prodaná nevěsta. Letos Sokoli nebudou cvičit na strahovském stadiónu. Hromadná vystoupení jsou ohlášena do Edenu. Generálka je ve středu, hlavní program ve čtvrtek a v pátek 5. a 6. července. Vystoupí tisíce cvičenců.

Foto: Petr Janiš, Právo
Foto: Petr Janiš, Právo

Zahraniční hosté přijeli z 15 zemí, zastoupeny jsou například Rakousko, Slovinsko, Kanada, USA, Austrálie či Dánsko, lze vidět i švýcarskou vlajku.

Na slet, který se koná pouze jednou za šest let, se prý Sokoli připravovali od konce roku 2010. Záštitu nad akcí převzal prezident Václav Klaus a ministerstvo školství. Před šesti lety vystoupilo na Strahově 17 tisíc lidí.

Sokol vznikl v roce 1862, založili ho Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner. Tradice sletů sahá do roku 1882. Cílem Sokola je harmonický rozvoj každé osobnosti. V současnosti čítá jeho členská základna asi 180 tisíc členů sdružených do 42 žup a zhruba 1120 jednot. Více než polovina členů je mládež do 26 let. Kromě sportovních oddílů patří pod Sokola i desítky folklorních, hudebních a divadelních souborů.

Foto: Petr Janiš, Právo

Letos Sokoli nebudou cvičit na strahovském stadiónu. Hromadná vystoupení jsou ohlášena do Edenu.

Foto: Petr Janiš, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám