Hlavní obsah

Prahou jezdí pivní vlak. Cestovatelská klubovna láká nevšedními zážitky

Novinky, los
Praha

Každou středu jezdí Prahou Pojízdná klubovna, kterou pro Pražany organizuje skupina brněnských nadšenců do cestování. Nevšední jízdu vlakem si mohou lidé zpříjemnit nejen vyprávěním svých cestovatelských zážitků, ale také hudbou nebo točeným pivem „za brněnské ceny”.

Pojízdná expediční klubovna jezdí Prahou každou středuVideo: Novinky

 
Článek

„Říká se, že město, které nemá svou Expediční klubovnu, stojí za prd. Brno ji má a my samozřejmě chápeme, že z Prahy do Brna to je o hodně dál než z Brna do Prahy,“ píší na svých internetových stránkách brněnští organizátoři projektu VlakFest, kteří se rozhodli založit první Pojízdnou klubovnu také na pražských kolejích.

Od července se tak mohou každou středu večer zájemci projet vlakem, který nabízí zážitkovou jízdu i program. „Pojízdná klubovna je místo, kde se setkávají cestovatelé, dají si pivko, popovídají si o nových dobrodružstvích nebo o tom, kam jim teď zrušili letenku, zahrajou si na kytaru a jdou zase domů,“ popisuje myšlenku spoluorganizátor Albert Fikáček z Vlak Fest, který pořádá vlaková dobrodružství po Česku i zahraničí.

Foto: Natálie Lošková, Novinky

Kapacita vagónu je 68 míst.

Kromě toho si mohou lidé koupit jízdenku také na konkrétní workshopy a přednášky cestovatelů, nebo si vagón pronajmout na soukromou akci. Své zážitky už v minulosti popisoval ve vlaku například cestovatel Ladislav Zibura, v srpnu se mohou návštěvníci těšit třeba na vyprávění Mikuláše Škody, autora cestovatelské knihy Můžeš (po)dělat cokoliv.

K uvolněné a přátelské atmosféře přispívá kromě hraní na kytaru také nabídka občerstvení, ve které nechybí třeba nakládaný hermelín, utopenec, ale ani víno či točené pivo.

Klubovna jezdí pravidelnou trasu z Holešovic přes Pražský Semmering na Smíchov a zase zpátky. „Vyrážíme z vlakového nádraží Praha-Bubny v 18:48 a cesta tam i zpátky trvá zhruba šest hodin, abychom akorát stihli poslední metro domů. Lidé ale samozřejmě mohou vystupovat i nastupovat kdekoliv po cestě,“ vysvětluje Fikáček.

Foto: Natálie Lošková, Novinky

Pojízdná klubovna jezdí na pravidelné trase z Holešovic, přes Pražský Semmering, na Smíchov a zpět.

Vytvořit v Praze klubovnu právě na kolejích se organizátoři projektu rozhodli zejména proto, aby ušetřili za drahý nájem v centru města. „Vagónek jsem koupil za 300 tisíc a lokomotivu za 290 tisíc, což je na provozuschopný vůz super cena. Všechno šlape dobře, ale až na to budou finance, tak ještě opravíme střechu,“ popisuje Albert Fikáček s tím, že mimo jiné v budoucnu plánuje koupit také další vagón, který by měl sloužit jako pojízdná sauna.

Přestože vlak na první pohled vypadá, že vnějších oprav by potřeboval více, jízda je bezpečná a návštěvníci se nemají čeho obávat. „Jsme snad jediný dopravce, který zatím neměl žádnou mimořádnou událost,“ říká s nadsázkou organizátor Fikáček. „Ale možná je to kvůli tomu, že zatím máme licenci dva měsíce,“ dodává s humorem.

Šestihodinová zážitková jízda tam i zpět vyjde studenta na 200 korun, dospělého potom stojí jízdenka o 100 korun více.

Reklama

Výběr článků

Načítám