Hlavní obsah

Praha zvažuje zrušení koncertu ruské pěvkyně Nětrebkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Prahy zvažuje zrušení říjnového koncertu ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové. Uvedl to ve středu server Seznam Zprávy. Organizátoři koncertu budou v případě zrušení akce žádat po městě finanční kompenzace. Pěvkyně je kvůli ruské invazi na Ukrajinu na ukrajinském sankčním seznamu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ruská sopranistka Anna Nětrebková

Článek

Nětrebková v minulosti opakovaně podpořila proruské separatisty na Ukrajině. Podle kritiků má také blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Nětrebková loni odsoudila ruský útok na Ukrajinu, proti Putinovi se ale odmítla postavit.

Nětrebková má vystoupit v Praze 16. října ve Smetanově síni Obecního domu, který vlastní město. „Budeme hledat cestu, jak ten koncert ukončit,“ sdělil serveru náměstek pražského primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09). „Je v tom hodně symboliky a současná doba je hodně o symbolech,“ doplnil.

Na zrušení koncertu podle Pospíšila panuje v koalici ve vedení města shoda. Bývalý primátor a nyní náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) serveru řekl ke zrušení koncertu jen, že je to v pravomoci Pospíšila.

Metropolitní opera musí ruské pěvkyni Nětrebkové vyplatit 4,5 milionu

Kultura

Producentka Alena Kunertová z agentury Nachtigall Artists, která pražský koncert Nětrebkové pořádá, řekla, že nerozumí snahám o zrušení akce. Podle ní ruská sopranistka válku odsoudila. „Měla jsem pocit, že jsem to už všem vysvětlila,“ uvedla Kunertová. V případě zrušení koncertu, který je už z 80 procent vyprodán, by agentura i sama umělkyně žádaly kompenzace, píše server.

Nětrebková, jež dlouhodobě žije v Rakousku, v minulosti pomáhala Putinovi během prezidentských voleb. Nechala se také vyfotografovat s vlajkou a představiteli proruských separatistů na Ukrajině a darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi. Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila Nětrebková na Západě bojkotu svých koncertů.

Po zhruba měsíci od začátku války Nětrebková útok veřejně odsoudila a tvrdila, že s Putinem se za celý život setkala jen několikrát. Podle newyorské Metropolitní opery, která po začátku ruské invaze odmítla pěvkyni angažovat, se Nětrebková vůči Putinovi dost jasně nevymezila. „Odpověděla jsem, že mám ruský pas, že on je stále prezidentem a že já nemohu tato slova vyřknout veřejně. Takže jsem odmítla,“ uvedla k tomu později pěvkyně ve francouzském deníku Le Monde.

Moskva schválila další protisankce. Do Ruska už nesmí ani Obama

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám