Hlavní obsah

Praha vybrala první pozemky pro spolkové bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští radní v pondělí schválili výběr pěti pozemků pro projekty tzv. spolkového bydlení. Dva pozemky pro výstavbu menších bytových domů jsou v Michli, po jednom v Libni, Lipencích a Vysočanech. Na parcelách by mohlo vzniknout kolem 160 bytů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Město v projektech spolkového bydlení podle konceptu tzv „baugruppe“ počítá s tím, že lidé si založí spolek a zajistí stavbu domu. Další možností je založení spolku a vybrání stavební firmy s tím, že následně budou vybráni jeho členové.

U prvních projektů chce Praha ve třech případech postupovat podle prvního modelu, u zbývajících dvou hodlá výstavbu administrovat sama.

Největší z vytipovaných pozemků se nachází v ulici U Plynárny v Michli, má rozlohu 11 319 metrů čtverečních. V Michli se nachází také druhý pozemek s rozlohou 3180 metrů čtverečních, a sice v Ohradní ulici. Parcela v Libni v Budínově ulici má 2324 metrů čtverečních a ve Vysočanské ulici v Praze 9 je výstavba možná na 3246 metrech čtverečních. Poslední pozemek v Lipencích má 1107 metrů čtverečních.

Magistrát již schválil také obdobnou podporu, v jejímž rámci mají na městských pozemcích vyrůst družstevní bytové domy. První by měl vzniknout v Radlické ulici v Praze 5, město již jeho přípravu schválilo. Podpora družstevního i spolkového bydlení počítá s tím, že město poskytne svůj pozemek pro stavbu bytového domu prostřednictvím takzvaného práva stavby až na 99 let. Pozemek v obou případech subjekty od magistrátu koupí až po splacení samotného domu.

Průměrná cena staršího bytu v Česku po letech klesla, stoupla jen v Brně

Ekonomika

Systém spolků je vhodný zejména pro ty, kteří se chtějí na utváření vlastního bydlení aktivně podílet. Spolkové bydlení předpokládá, že část organizační práce mohou odvést právě budoucí majitelé, což povede ke snížení nákladů. Zároveň budou u projektu od jeho samého začátku, a budou tak moci ovlivnit třeba i řešení dispozic svých bytů.

Město by podle dříve zveřejněných informací mělo získat v projektech některé byty pro potřebné profese, jako jsou zdravotníci, učitelé apod.

Baugruppe v Praze. Město začne podporovat družstevní bydlení, poskytne levně pozemky

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám