Hlavní obsah

Praha v šíření koronaviru dominuje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokles potvrzených nových případů nákazy koronavirem se zastavil a v posledních dnech začala celková čísla znovu růst. Středečních 151 případů je více než minulý týden. Za nárůstem je především situace v Praze.

Článek

V metropoli testy ve středu testy odhalily 69 nových případů, což je téměř polovina celkového počtu.

Čísla v Praze jsou na podobné úrovni jako koncem května, tehdy se však celorepublikové počty odhalených případů pohybovaly kolem sedmi set a Praha rozhodně nebyla nejhorším regionem.

Jak ve středu konstatoval šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, koronavirus se v metropoli momentálně šíří především mezi mladými lidmi ve věkové skupině 16 až 29 let, kteří projevují oproti zbytku populace menší zájem o očkování a svým chováním mají i více sociálních kontaktů.

Dušek: Covid se v Praze šíří hlavně mezi mladými lidmi

Domácí

Celková čísla nových případů zůstávají i nadále nízká, nerostou ani počty hospitalizovaných, kterých je v nemocnicích s covidem zhruba pět desítek.

Dušek přiznal, že nynější vývoj není překvapivý a lze jej sledovat i v dalších zemích. Zároveň připomněl, že podobně se epidemie vyvíjela i loni, kdy na podzim vyústila v další vlnu nákaz. Nyní se již nemalá část populace naočkovala, nicméně i tak zatím nelze spoléhat na kolektivní imunitu, neboť určitá část lidí očkování odmítá a nemá ani imunitu po prodělání choroby.

Vývoj epidemie dokládá i rostoucí reprodukční číslo, které se ve čtvrtek dostalo na hodnotu 1,2, což ukazuje, kolik dalších osob může člověk s potvrzenou nákazou teoreticky infikovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám