Hlavní obsah

Praha půjčí Slovanskou epopej do Moravského Krumlova, má ale podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Praha půjčí Moravskému Krumlovu Slovanskou epopej od Alfonse Muchy. Podmínkou je, že město musí zajistit cyklu dvaceti velkých pláten odpovídající stavebně-technické a klimatické zázemí. Praha nemá pro cyklus vhodné místo a zámek v Moravském Krumlově, kde byla epopej dříve dlouhodobě vystavena, zatím nesplňuje daná kritéria. O možnosti zápůjčky v pondělí rozhodli pražští radní.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovanská epopej ve Veletržním paláci

Článek

Podle dokumentu bude mít Moravský Krumlov čas do konce letošního roku, aby splnil požadované podmínky. V případě, že se tak stane, pražští radní by měli do konce ledna příštího roku schválit smlouvu o výpůjčce. Ta by byla na pět let. Pondělní rozhodnutí radních ale ještě neznamená, že se epopej do Moravského Krumlova přesune. Jednat o tom musí ještě magistrátní výbor pro kulturu a zastupitelé.

Pro obrazy je podle nutné zajistit trvalou teplotu v rozmezí 18 až 20 stupňů Celsia, vlhkost 45 až 55 procent s minimálním denním výkyvem a správné nasvícení. U obrazů nesmí být umístěny žádné výdechy, které by způsobily kolísání teploty. Rovněž je nutné ochránit obrazy proti požáru i případné krádeži či poničení.

S výjimkou zabezpečení podle vedení Prahy není v Krumlově nic z uvedeného k dispozici a zámek nemá ani odpovídající vytápění či chlazení.

Kam s ní?

Praha hledá vhodné místo pro epopej dlouhé roky. Ze zámku v Moravském Krumlově byla před volbami v roce 2010 převezena do Prahy. Plánována byla mimo jiné stavba nové budovy na Letné nebo na Těšnově. Jako zatím s poslední variantou přišlo minulé vedení Prahy, které schválilo, že obrazy umístí do plánované přístavby budovy Lapidária na Výstavišti. Připraven je projekt i se stavebním povolením.

Rozhodnutí radních se nelíbí opozičnímu zastupiteli Patriku Nacherovi (ANO). „Slovanská epopej je dílo, které Alfons Mucha věnoval Praze. A je pro mě nepochopitelné, jak se k tomu současná rada postavila,” uvedl. Minulé vedení města rozhodlo o jejím umístění na Výstavišti. „Místo toho, aby se vedení města pokusilo co nejrychleji projekt realizovat, tak věnuje energii takzvanému dočasnému přesunu. Bojím se té dočasnosti,” dodal.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Stěhování Slovanské epopeje

Slovanskou epopej maloval Mucha na zámku Zbiroh od roku 1910 celkem 18 let. Tvoří jej 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami českého národa. Epopej je od roku 2010 zařazena na seznam kulturních památek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám