Hlavní obsah

Epopej je ve výtečném stavu, smotat ji je kumšt

Právo, Vladimír Klepáč

Slovanská epopej, tedy kolekce dvaceti velkoplošných obrazů zachycujících dějiny Slovanů, od malíře Alfonse Muchy (1860 - 1939) je ve výtečném stavu. Ani dlouhé cestování nepoškodilo tato plátna, která si před časem v Japonsku prohlédlo 660 000 milovníků umění. Právu to řekl hlavní restaurátor pečující o dílo, Tomáš Berger. Detailně si prohlédl půlku obrazů při jejich čtvrtečním balení na brněnském výstavišti.

Slovanská epopejVideo: vladimír klepáč, Právo

 
Článek

„Na obrazech jsou jen drobná poškození, kterých si divák ani nevšimne,“ uvedl. Zhruba polovina pláten z epopeje byla od května vystavena společně s Muchovými plakáty v jedné z hal výstaviště. Zájem o výstavu byl mimořádný. Na akci dorazilo přes 75 000 lidí. Na prohlídku obrazů a plakátů slavného secesního umělce a rodáka z Ivančic u Brna se lidé museli předem objednávat.

Výstava se konala ke stému výročí vyhlášení Československa. O epopej dlouhodobě usiluje radnice v Moravském Krumlově na Znojemsku, kde byla plátna desítky let vystavena. Město dokonce nechalo kvůli tomu, aby pro dílo vytvořilo kvalitní zázemí, zrekonstruovat část krumlovského zámku. Epopej ale patří Praze, kde je část obrazů z ní vystavena v Obecním domě. Hlavní město chce, podle přání Muchy, vytvořit pro dílo moderní výstavní pavilon. O obrazy je ale schopna postarat se také moravská metropole.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Stěhování Slovanské epopeje

„Máme tady dvacet let starý projekt, podle něhož měla být epopej vystavena trvale v jedné z hal na brněnském výstavišti. Současná prezentace části epopeje ukázala, že bychom se i o takovéto dílo dokázali důstojně postarat,“ řekl Právu mluvčí výstaviště Jiří Smetana.

Obrazy z epopeje restaurátoři při stěhování vždy nejprve za pomoci tyčí jeden po druhém sklopí. Pak každý obraz položí na speciální tkaninu a odstraní z jeho okrajů provazy, jimiž je plátno přivázáno ke kovovému rámu. Následuje namotání každého obrazu na speciální cívku. Celá takováto operace trvá u každého z obrazů přibližně dvě hodiny. Nejnáročnější je sklopení obrazu, tedy jeho položení na zem. Při každém z nich asistuje přibližně deset lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám