Hlavní obsah

Praha posílá do požáry sužovaného Řecka záchranáře s vozidlem Fénix

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha vyslala do Řecka sedmičlenný tým záchranářů vybavený mimo jiné evakuačním speciálem Fénix. Na cestu se vydali v úterý ráno společně se sedmdesáti hasiči, o jejichž vyslání na pomoc v boji s rozsáhlými požáry v pondělí informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Právo

Velkokapacitní transportní záchranářský vůz Fénix.

Článek

„Jsem hrdá na to, že se do mezinárodní pomoci kromě českých hasičů zapojili i naši pražští záchranáři,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně primátora pro zdravotnictví a sociální péči Alexandra Udženija (ODS).

Ta vyzdvihla vlastnosti speciálu Fénix i zkušenost posádky. Vůz podle ní zvýší kapacity pro evakuace, ale může posloužit i jako zázemí pro záchranáře pro načerpání nových sil.

„Pevně věřím, že díky této společné pomoci se již brzy podaří dostat požáry pod kontrolu a zraněné do nemocnic,“ doplnila.

Foto: Achilleas Chiras, ČTK/AP

Požár u Alexandrupoli

Řecko se potýká s rozsáhlými požáry od poloviny července, kdy zasáhly střední a jižní část ostrova Rhodos. Práci řeckých hasičů komplikuje silný vítr, který často mění směr. Hořelo například i u severovýchodního řeckého přístavního města Alexandrupoli, kde se ale oheň podařilo dostat z velké části pod kontrolu. Právě v této oblasti by měli pražští záchranáři působit.

Společná kolona pražských záchranářů a hasičů vyrazila na cestu dlouhou zhruba 1600 kilometrů v úterý ráno. Kromě velkokapacitního transportního vozu Fénix s sebou vezou i další podpůrná vozidla či terénní čtyřkolku Polaris, Hasičský záchranný sbor pak nasadí i  vrtulník Black Hawk s modulem pro letecké hašení a modul pro pozemní hašení.

Mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová v úterý upozornila, že k výjezdu pražských zdravotníků na zahraniční misi společně s hasiči dochází po pětatřiceti letech. Naposledy společně zasahovali, tehdy šlo ještě o československé hasiče, v roce 1988 po ničivém zemětřesení v Arménii, které si vyžádalo zhruba 50 tisíc obětí.

Česko posílá do Řecka vrtulník a 70 hasičů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám