Hlavní obsah

Česko posílá do Řecka vrtulník a 70 hasičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko pošle Řecku na pomoc s likvidací požárů 70 hasičů, vrtulník Black Hawk s modulem pro letecké hašení a modul pro pozemní hašení. Na síti X, dříve Twitteru, to v pondělí oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

V západním Řecku zuří další požár, zabil farmáře chránícího svá zvířataVideo: @GearDread via Spectee, AP

 
Článek

Lidé i technika podle něj vyrazí na cestu co nejdříve. Řecko dál bojuje s rozsáhlými lesními požáry, práci tamních hasičů komplikuje silný vítr, který často mění směr.

„Řecko požádalo o pomoc s hašením velkých požárů a my reagujeme. Hasiči vyšlou dva odřady: modul pro letecké hašení s vrtulníkem Black Hawk a modul pro pozemní hašení. Celkem asi 70 lidí, přes 30 kusů techniky. Pracujeme na tom, aby co nejrychleji vyrazili,“ napsal Rakušan.

Hasiči na síti X doplnili, že oba moduly budou přes noc chystat na odjezd. Kromě vrtulníku pošlou Řecku i nádrže, ze kterých bude možné hasicí vaky plnit vodou přímo v terénu.

„Nasazení odřadu předpokládáme na sedm dní,“ uvedli hasiči. Součástí týmu je podle nich tým pražských zdravotníků, kteří by měli hasičům zajišťovat podporu.

Řecko se potýká s rozsáhlými požáry od poloviny července, kdy zasáhly střední a jižní část ostrova Rhodos. Hořelo například i u severovýchodního řeckého přístavního města Alexandrupoli, kde se ale oheň podařilo dostat z velké části pod kontrolu.

Nový požár se v noci na dnešek rozhořel v oblasti Bojótie západně od Atén, další požáry vypukly odpoledne na druhém největším řeckém ostrově Euboia a také v přírodním parku Dadia na severovýchodě Řecka.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Hasiči se snaží uhasit lesní požár u vesnice Makri v regionu Evros v Řecku

V západním Řecku zuří další požár, zabil farmáře chránícího svá zvířata

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám