Hlavní obsah

Smog dusí Česko. Podniky omezují výrobu, auto nechte doma, vyzývají meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smogová situace platí v celkem osmi krajích. Regulace, kdy musejí některé průmyslové podniky omezit výrobu, zůstává v platnosti v Praze, Středočeském a Olomouckém kraji, informoval v neděli Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové nabádají lidi v dotčených krajích, aby zbytečně nejezdili auty a přednostně využívali veřejnou dopravu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pohled na Petřínskou rozhlednu (vlevo) v Praze, kde byla 20. ledna vyhlášena smogová situace kvůli vysokým koncentracím prachu.

Článek

Meteorologové také doporučují zdržet se při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže spojené s rychlejší frekvencí dýchání. Platí to zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, seniory a malé děti.

Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu vyhlásili meteorologové smogovou situaci už i v Jihočeském kraji. Signál regulace ráno odvolali v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, i tam ale dál platí smogová situace.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Pohled z věže ostravské Nové radnice na katedrálu Božského Spasitele, nákupní a zábavní centrum Forum Nová Karolina Ostrava a Dolní oblast Vítkovice.

Smogová situace tedy platí v celkem osmi krajích, už dříve byla vyhlášena v Moravskoslezském, Zlínském, Jihomoravském, Ústeckém a Plzeňském kraji. Relativně čistý vzduch mají podle mapy ČHMÚ jen tři kraje - Vysočina, Liberecký a Karlovarský kraj.

Ke smogové situaci přispěly současné silné mrazy, inverzní charakter počasí i bezvětří.

Smogová situace je vyhlašována, když dvanáctihodinový průměr koncentrace polétavých částic PM10 v ovzduší překročí hranici 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tento práh.

Regulace se vyhlašuje, pokud alespoň na polovině stanic reprezentativních pro dané území dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací částic polétavého prachu překročí hranici 150 mikrogramů na metr krychlový a není předpoklad, že by se to do 24 hodin změnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám