Hlavní obsah

Praha dala milion na energie Museu Kampa. Radní Pospíšil střet zájmů nevidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní město Praha udělilo milionovou dotaci na energetické náklady Museu Kampa – Nadaci Jana a Medy Mládkových. S ní je dlouhá léta spojený současný pražský radní pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09), který byl také do dubna předsedou správní rady muzea. Pospíšil však jakýkoliv střet zájmů odmítl, hlasování se prý zdržel.

Foto: Miloš Ruml , ČTK

Museum Kampa

Článek

Museum Kampa nebylo jediné, které radní podpořili. V listopadu rozdělili asi 6,5 milionu korun mezi 24 subjektů.

„Abych předešel zbytečným spekulacím a domněnkám, při hlasování o tomto tisku jsem nehlasoval! A to přesto, že v žádném střetu zájmů nejsem. Poté, co jsem se stal pražským radním pro oblast kultury, rezignoval jsem na svou funkci předsedy správní rady Musea Kampa,“ sdělil Novinkám Právu Pospíšil.

Jak však na jaře uvedl v rozhovoru pro Forum24, počítá s tím, že se časem do Nadace Jana a Medy Mládkových vrátí.

Odvolat Pospíšila se opozici nepodařilo

Domácí

Část dotace vrátí

„Kvůli morálnímu závazku, který jsem dal zakladatelce muzea a mecenášce Medě Mládkové, určitě neodcházím trvale. Rezignace je jen dočasná po dobu mého mandátu na magistrátu,“ řekl Pospíšil.

„Museum Kampa, spolu s dalšími 23 subjekty, splnilo podmínky pro udělení dotace, kterou v současné době vnímáme jako potřebnou,“ pokračoval pražský radní.

„Pražská kultura totiž stále nemá tolik návštěvníků jako před covidem – a to znamená jediné: kulturní instituce mají menší zisk, a přitom musí platit mnohem vyšší náklady za energie, a tak jsou některé z nich reálně ohrožené,“ dodal.

Foto: Novinky

Jiří Pospíšil na Národní třídě

Podle smlouvy, která byla v prosinci zveřejněna v registru smluv, smí příjemce využít dotaci pouze na neinvestiční náklady související s navýšením cen energií.

A to za podmínky, že je z daňových dokladů celoročního vyúčtování cen energií za rok 2022 a také za rok 2023 zřejmé, jaké energie, v jakém množství a za jakou jednotkovou cenu byly dodány.

„Pokud je rozdíl nárůstu cen energií mezi lety 2022 a 2023 nižší než dotace přidělená na základě předpokladu uvedeného v žádosti o dotaci, vrátí příjemce na účet poskytovatele uvedený v záhlaví této smlouvy rozdíl mezi uvedenými částkami,“ uvádí dokument.

Výroční zpráva za loňský rok uvádí v nákladech v kolonce „spotřeby materiálu, energie a ostatních neskladovaných dodávek“ částku 4,2 milionu korun. Meziročně tyto náklady stouply. Za rok 2021 činily podle výroční zprávy 3,1 mi­­lionu korun.

Ředitel muzea Jan Smetana Právu sdělil, že problémy s cenami energií pro ně začaly ve chvíli, kdy jim skončily fixované ceny. Náklady na ně jim několikanásobně stouply.

Myslím, že budeme výraznou částku vracet
Jiří Pospíšil

Milionovou dotaci na energie však nakonec muzeum možná celou nevyčerpá a část z ní vrátí.

„Myslím, že budeme výraznou částku vracet. Sice nám stoupla jednotková cena energií, ale neznamená to, že by nám o tolik stouply náklady. Udělali jsme nějaká úsporná opatření,“ uvedl.

Dotaci na úhradu dražších energií pak dostalo podle registru smluv i Divadlo bez zábradlí, na rozdíl od Musea Kampa však značně nižší, a to ve výši 121 tisíc korun.

Divadlo mělo podle účetní závěrky za loňský rok náklady na energie 711 tisíc korun, dohadná položka na nevyúčtované energie a služby spojené s nájmem činily 488 tisíc korun.

I loni divadlu náklady na energie meziročně stouply. O rok předtím totiž činily 361 tisíc korun, dohadná položka pak 840 tisíc korun.

Další dotace jdou na výstavy

Program na pomoc kulturním zařízením s náklady spojenými se zvýšenými cenami energií vyhlásila podle Pospíšila ještě bývalá radní Hana Třeštíková. Stávající vedení města se na to prý jen rozhodlo navázat.

Vedle toho dostávají kulturní zařízení dotace i na provoz. Museu Kampa schválila loni Praha dotaci ve výši 8,2 mi­lionu korun na podporu pořádání výstav v letech 2022 až 2025. Původně požadovalo 21 milionů korun. Ani o této dotaci Pospíšil nehlasoval, podle záznamu chyběl.

„Výstavy uspořádané v plánovaném období vycházejí z povahy sbírky muzea, v níž jsou zastoupeni čeští a středoevropští umělci, jejichž činnost byla během minulého režimu potlačována a kteří tehdy většinou neměli příliš možností k vystavování,“ uvádí se na stránkách portálu finanční podpory Prahy.

„V celkové dramaturgii je snaha kombinovat jak monografické, tak tematické a skupinové výstavy, s velkým důrazem na původnost a kvalitu uměleckého díla,“ stojí dále na portálu.

V loňském roce Nadace Jana a Medy Mládkových hospodařila s výnosy přes 36 milionů korun, náklady však měla o tři miliony vyšší, a hospodaření tak skončilo ve ztrátě.

Honosné róby od Diora či Chanela, papírové šaty od Warhola. Výstava na Kampě ukazuje módní paradoxy

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám