Hlavní obsah

Praha chce úplně zakázat hrací automaty, mají zmizet i z kasin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výherní automaty by měly v Praze zcela skončit. Vedení města připravuje novelu vyhlášky o hazardu, která zakáže provoz přístrojů i v kasinech, kam je provozovatelé přesunuli. Nová podoba vyhlášky bude hotová do konce měsíce, uvedla ve středu radní Hana Kordová Marvanová (STAN).

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Praze platí od 1. ledna 2016 vyhláška zakazující provoz heren, nikoliv samotných automatů. Herny ve správním řízení postupně ruší ministerstvo financí.

„Poslední vyhláška o regulaci hazardu je z roku 2015. Ta bohužel nepřinesla omezení řady heren, které se tváří jako kasina, ale ve skutečnosti jsou to jen místa plná automatů, na nichž může s výjimkou krátkých přestávek hrát skoro kdokoli ve dne v noci. Technické hazardní hry neboli automaty jsou špatnou vizitkou města. Jsou totiž nejvíce návykové a je na ně navázána i nejrůznější kriminalita, takže jde jak o sociální, tak bezpečnostní riziko,” uvedla Marvanová.

Jízda taxi se v Praze prodraží, magistrát chce zvýšit maximální tarify

Domácí

Návrh novely magistrát konzultoval s městskými částmi. Podle Marvanové s ním většina z nich souhlasila. Návrh bude zpracován do konce ledna a pražští zastupitelé by jej mohli projednat na březnovém či dubnovém jednání.

Městské části by mohly získat kompenzace

„Jsem si vědoma, že to připraví městské části o značnou část příjmů, z nichž financují sportovní a podobné aktivity. Proto chci zároveň prosadit, aby hlavní město tento výpadek příjmů pro městské části kompenzovalo, aby žádná městská část nebyla motivována zachovat herny jen kvůli penězům,” uvedla Marvanová.

Praze zůstane 70 prázdných bytů z prodávaných domů na Černém Mostě

Domácí

Pražské radnice dostaly od magistrátu například za loňské první pololetí dohromady zhruba 108 milionů korun, které Praha vybrala na odvodech z loterií a her. Kolik peněz ta která radnice dostane, závisí vždy na počtu jejích obyvatel.

Vyhláška o hazardu, která začala platit v roce 2016, zakázala všechny herny v Praze. V provozu mohou být jen provozovny označené jako kasina. Od této doby ministerstvo financí zrušilo k loňskému březnu podle svého mluvčího 126 heren s 1506 hracími automaty. V Praze bylo původně více než 200 heren.

Reklama

Výběr článků

Načítám