Hlavní obsah

Praha 6 pod vedením TOP 09 koupila roušky od svého člena

S loňskými jarními nákupy ochranných zdravotnických pomůcek se pojí další možný střet zájmů. Tentokrát na radnici Prahy 6, kterou vede starosta Ondřej Kolář (TOP 09). Jeho úřad loni v březnu a dubnu nakoupil roušky a respirátory za více než sedm milionů korun od firmy Lion Mobile, s. r. o., v níž je ředitelem člen regionálního výboru TOP 09 na Praze 6 Jiří Hradecký.

Foto: TOP 09

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09)

Článek

Když minulý rok na jaře vypukla epidemie koronaviru, vláda začala nařizovat nošení roušek a jiných pomůcek. Těch ale byl nedostatek, a začalo tak období překotných a mnohdy nepřehledných a předražených nákupů.

Kabinet se snažil co nejrychleji zásobit páteřní nemocnice pomůckami dovezenými z Číny, městské části a další instituce si ale musely často zajistit pomůcky samy za sebe. To je případ i Prahy 6.

Kolář: Pochybení drobnějšího rázu

Záchranné lano tehdy radnici hodil spolustraník současného starosty Koláře Jiří Hradecký, který je členem tamního regionálního výboru strany. Firma Lion Mobile, kde je ředitelem, městské části nabídla, že z Číny potřebné pomůcky doveze. Společnost se mj. zabývá dovozem telefonů z Číny a jejich prodejem na vlastních e-shopech.

„Když byl vyhlášený nouzový stav, tak jsme jako všichni ostatní začali shánět a poptávat pomůcky. A pan Hradecký, ano, je to můj stranický kolega, říkal, že jejich firma dováží, takže kdybychom měli zájem, tak mohou poslat nabídku,“ popsal Právu vznik obchodu starosta Kolář.

Firma pirátského místostarosty dodávala ochranné pomůcky pirátským radnicím. Žádný střet zájmů, hájí se Štrébl

Domácí

„Já jsem ho o ni požádal, on ji poslal, projednali jsme to v krizovém štábu Prahy 6, udělali jsme si srovnání s dalšími nabídkami, které v té době byly na trhu, a nakoupili jsme,“ uvedl Kolář s tím, že ceny byly v místě a čase obvyklé.

Jednu roušku Praha 6 od firmy nakoupila za 13 korun bez DPH, respirátor pak za 78 korun bez daně. Některé státní instituce ve stejné době nakupovaly mnohem dráž, což před nedávnem konstatoval i Nejvyšší kontrolní úřad.

S odstupem času Kolář přiznává, že to může vypadat jako střet zájmů, když jeho městská část nakupuje od firmy, ve které pracuje na řídicí pozici starostův spolustraník. Tehdy ho to ale prý ani nenapadlo, protože musel řešit obstarání pomůcek pro seniory a zaměstnance.

„Možná jsem udělal chybu, že jsem neoznámil, že jsme s panem Hradeckým spolustraníci. To uznávám. Ale bohužel mě to v tu dobu nenapadlo. Řešil jsem úplně jiné starosti, mnohem závažnějšího rázu,“ hájil se Kolář.

„Kdybychom to nakoupili jako vláda nebo firma, v níž pan Hradecký pracuje, nějakým způsobem výrazně profitovala a zvýšila svůj obrat a zisky tisícinásobně, jako firmy jiných politiků, které zásobují radnice pomůckami, tak bych v tom něco špatného viděl,“ uvedl starosta Kolář, který tak narážel na nedávnou kauzu pirátského místostarosty Prahy 3 Štěpána Štrébla, jehož rodinná firma dodávala pomůcky institucím, kde sedí Piráti.

Museli jsme jednat, vysvětluje Hamáček předražené respirátory

Domácí

„Takhle to považují spíše za pochybení drobnějšího rázu, že jsem kolegy neinformoval. Odmítám, že bych způsobil jakoukoliv škodu Praze 6. Pomůcky jsme nakoupili za cenu, která nebyla přemrštěná. U dalších nákupů jsme už šli poptávkovým řízením, protože se změnila situace na trhu a dovozců bylo více,“ doplnil.

Pekarová stojí za svým starostou

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v nákupu problém nevidí, starosta musel situaci urychleně řešit, protože vláda nezajistila distribuci pomůcek potřebným.

„Vláda nařídila používat ochranné pomůcky, které nebyly k dostání. V této mimořádné situaci musely reagovat místní samosprávy okamžitě. Našemu starostovi se naskytla možnost situaci rychle vyřešit koupí roušek a respirátorů, jejichž cena se pohybovala výrazně pod tehdejší cenou tržní,“ zastala se Koláře šéfka strany.

To, že radnice nakoupila od firmy, v níž pracuje člen TOP 09, považuje za „souhru náhod a projev dobré vůle pana Hradeckého“. Pekarová zároveň nabídku této, ale prý i dalších firem přeposlala ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD), který řídil nákupy ochranných pomůcek, aby stát měl co „nejširší možnost výběru a dosáhli co nejnižších cen“.

Stát kupoval respirátory i za 777 Kč za kus, zjistila kontrola

Domácí

Hamáček na dotaz redakce, jak s tímto doporučením naložil, neodpověděl.

Firma možný střet zájmů odmítá

Společnost Lion Mobile podle registru smluv s resortem vnitra neobchodovala. Pomůcky za několik desítek milionů firma dodávala kromě Prahy 6 ale také ministerstvu zdravotnictví, úřadům práce a inspekcím práce, fakultním nemocnicím v Motole a Hradci Králové či městu Kopřivnice.

Ředitel společnosti Jiří Hradecký jakýkoliv možný střet zájmů odmítl. „Naše společnost standardní cestou oslovila předmětné instituce s nabídkou aktuálně poptávaného zboží. Vše proběhlo v naprosto běžných mezích a obvyklých zvyklostech v rámci dodavatelsko-odběratelských vztahů. Střet zájmů absolutně vylučuji,“ sdělil Právu Hradecký.

Reklama

Výběr článků

Načítám