Hlavní obsah

Pozitivní evoluci chce miliardář Janeček nastartovat debatou o hodnotách

Právo, rsk

Celorepublikovou diskusi o morálních hodnotách chce příští týden zahájit iniciativa Pozitivní evoluce miliardáře a zakladatele Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka. Debaty podle něj mají vyvolat diskusi nad stávajícím neutěšeným stavem společnosti a nabídnout pozitivní změny, s nimiž by se občané ztotožnili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Karel Janeček

Článek

Janeček si myslí, že ČR zmítá krize hodnot. „Společnost funguje velmi neefektivně. Potřebujeme najít způsob, jak obnovit hodnoty. Otevření diskuse o hodnotách a o tom, co má smysl, může mít obrovské dopady. Problém není pár zlojedů, ale apatie velkého počtu lidí,“ řekl v úterý na setkání s novináři.

Podle Janečka diskuse v krajských městech, které začnou 23. října v Jihlavě, mohou vyvolat vlnu změn a spojit pozitivně myslící lidi. „Ačkoli je jich většina, tak se cítí osamoceni. Jde nám o to, aby se lidé zamysleli nad nutnými změnami a začali o společnosti diskutovat na sociálních sítích a na veřejnosti,“ prohlásil Janeček s tím, že do projektu chce zapojit známé osobnosti.

Konkrétní představu o výsledcích miliardář zatím nemá, prý to může být v každém kraji jiné. „Jde o nastartování diskuse o hodnotách. Většina konfliktů a problémů totiž vzniká z nedorozumění, ne ze zlého úmyslu,“ řekl.

Janeček neuvažuje o tom, že by si jako například podnikatel Andrej Babiš založil vlastní politickou stranu. „Nebylo by to k ničemu dobrému, každý by si myslel, že se dotyčný chce chopit moci,“ podotkl.

Janeček chce iniciativu podporovat „do té doby, co to bude potřeba“. Na dotaz, proč to dělá, odpověděl, že si nedovede představit lepší investici. Kolik do projektu vložil, zatím nechtěl prozradit dokud nebude mít přesná čísla po ruce. „Ne že bych pro blaho společnosti odevzdal všechny peníze, to by neudělal asi nikdo,“ dodal Janeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám