Hlavní obsah

Povodňová daň půjde na škody po povodních, dušuje se ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo financí (MF) odhaduje, že na přechodné tzv. povodňové stokorunové dani získá do státního rozpočtu čtyři miliardy korun. Za jako nepravdivé označilo nedávno zveřejněné informace, že nelze zjistit, na jaké projekty bude tento výnos použit. Informoval o tom mluvčí MF Ondřej Jakob.

Foto: Barbora Silná , Právo

Divoká voda v Raspenavě

Článek

Jednotlivá ministerstva podle úřadu pro letošek nahlásila výdaje na odstranění následků povodní za zhruba 2,5 miliardy korun. Zbytek by se měl vyčerpat v následujících letech. Na nejnutnější práce po loňských srpnových povodních bylo podle MF vynaloženo 475 miliónů korun z vládní rozpočtové rezervy.

Na financování povodňových škod přispívá letos v Česku každý, kdo vydělává měsíčně více než 9800 Kč hrubého. Z daní si v podobě slevy odečítá místo 2070 Kč o stokorunu nižší částku. Výnos je určen na odstraňování následků povodní ze srpna 2010 a jako rezerva pro případ povodní v roce 2011. Opatření platí jen v letošním roce.

Peníze přitom podle MF jsou letos vypláceny prostřednictvím čtyř programů ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva životního prostředí, ministerstva zemědělství a jednoho neprogramového dotačního titulu ministerstva zemědělství.

Všechno zaevidované

"Všechny podané a schválené žádosti v programech jsou jednotlivými resorty evidovány v Evidenčním dotačním systému (EDS), který spravuje ministerstvo financí," uvedl úřad.

Ohledně povodňové daně se před nedávnem ozval i jihomoravský hejtman a předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD), který chtěl vědět, kde stokoruna skončí. Kvůli nejasnostem proto požádal ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby veřejnosti jednoznačně sdělil, kolik peněz bylo zatím od začátku roku na takzvanou povodňovou daň vybráno, zda je bude alokovat, nebo je bude vázat účelově na krytí povodňových škod. [celá zpráva]

Podle Haška by měl Kalousek rovněž ujistit veřejnost, že tyto peníze nebudou sloužit ke snížení schodku státního rozpočtu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám