Hlavní obsah

Povinné testy dvakrát týdně ve firmách zatím nebudou

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy budou nadále muset testovat své zaměstnance jedenkrát týdně. Od nápadu testovat povinně dvakrát týdně ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) prozatím ustoupil.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je to požadavek epidemiologů, ale je to logisticky extrémně náročná akce a my jsme teď rádi, že jsme dostali firmy do hry a testují jednou týdně,“ řekl Právu Havlíček, který ještě minulý víkend povinnost provádět testy častěji připouštěl. Nejde však podle něj o ekonomickou stránku, pokud by testování bylo povinné dvakrát týdně, stát by to spolufinancoval.

„Než se rozhodneme, chceme zpětnou vazbu a jistotu, že neuděláme větší problém, abychom neohrozili kvalitu testování, aby na to byl ve firmách čas a prostor,“ dodal ministr. Kabinet by mohl věc projednat po víkendu.

Přehledně: Jaké změny v opatřeních schválila vláda

Domácí

Z dosavadního průběhu testování má Havlíček dobrý pocit. „Dle mého názoru je to jeden z klíčových projektů pandemie,“ uvedl. Ve firmách se podle něho testuje přibližně až 400 tisíc pracovníků denně, cílem je dostat se až na 550 tisíc.

„Pokud by se nám dařilo dosáhnout tolika testů, tak se při odhalené pozitivitě 1 procento bavíme o záchytu 5000 nakažených lidí denně. To je zcela zásadní, protože při faktoru reprodukčního čísla 1 tím chráníme dalších 5000 lidí za den,“ dodal.

Havlíček připomněl, že se navíc testuje už i na úřadech s více než 50 pracovníky. Včera vláda rozhodla, že tuto povinnost rozšíří i na zbylé úřady. Začnou testovat od příštího úterý a v prvním kole mají mít hotovo do 30. března. Týká se to např. i armády, policejních sborů či škol, jež fungují pro děti záchranářů. Výjimku mají opět jen pracovníci na home office.

Uvolňování jen v náznacích: Možná návštěvy na Velikonoce, školy možná za měsíc

Domácí

I kvůli rozšíření testování ve veřejné sféře má Správa státních hmotných rezerv nakoupit do zásob další antigenní testy. Nynější zásoby vydrží do 9. dubna, přitom se ale počítá také s testováním ve školách, až se otevřou.

Správa dostala od vlády už počátkem měsíce za úkol shromáždit 7,65 milionu antigenních testů. Premiér Andrej Babiš (ANO) včera kritizoval resort zdravotnictví, že proces brzdí. Podle Babiše má jasně určit výrobce a distributory. Resort připravoval technickou specifikaci, mluvčí Barbora Peterová ČTK řekla, že šlo především o posouzení citlivosti a limitu detekce testů.

Ministr Jan Blatný (za ANO) včera po zasedání kabinetu dodal, že hmotným rezervám už seznam možných výrobců a distributorů postoupil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám