Hlavní obsah

Použijte proti kůrovci chemii, nebo skončíte, vyhrožoval úředník NP Šumava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila vedoucího pracovníka šumavského národního parku ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle obžaloby měl údajně v roce 2011 nutit několik podřízených k použití chemických látek proti kůrovci, ačkoliv to bylo v rozporu se zákonem. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Podle informací ČTK je obviněným pracovníkem náměstek pro státní správu Václav Braun.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Článek

Pracovník Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava podle policie nepřípustným a nepřiměřeným způsobem nutil své podřízené, aby v souvislosti s kůrovcovou kalamitou legalizovali v té době již částečně uskutečňované, avšak nepovolené použití biocidů na ploše národního parku.

"Několika svým podřízeným měl opakovaně oznámit, že pokud nebudou postupovat podle jeho předchozích pokynů, budou jim zrušena pracovní místa," popsal Ibehej.

Park se obviněného zastal

Úředníci sice nátlaku nepodlehli, nicméně obviněný pracovník na začátku června 2011 použití látek ničících živé organismy povolil i bez jejich potřebného stanoviska.

Vedení šumavského parku považuje trestní stíhání svého vedoucího pracovníka za neoprávněné. "Pokud v rámci své působnosti vydával jako nadřízený pokyny svým podřízeným zaměstnancům, nelze v této skutečnosti shledávat trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby," řekl mluvčí NP Šumava Pavel Pechoušek. Podle něj by potom žádní nadřízení v jakékoliv společnosti nemohli ani metodicky usměrňovat práci svých podřízených.

"Na tom nic nemění ani skutečnost, že obsahem práce podřízených je výkon státní správy," podotkl.

Obviněnému hrozí až deset let

Obviněný je stíhán na svobodě, v případě prokázání viny mu hrozí tři až deset let vězení.

Kůrovec se na Šumavě ve velké míře vyrojil po ničivém orkánu Kyrill v roce 2007. Od té doby se k jeho likvidaci používají mimo jiné i chemické prostředky. Šumavský národní park musí kvůli tomuto postupu každý rok žádat o udělení výjimky, loni použil na likvidaci škůdce 93 litrů chemických prostředků.

Reklama

Výběr článků

Načítám