Hlavní obsah

Posun v přípravě dvou ostravských mrakodrapů. Město má dalšího zájemce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vedení ostravského magistrátu se znovu pustilo do záchrany socialistického výškového domu v centru města, z něhož chce přestavbou vybudovat mrakodrap. Návrh má už město tři roky zpracovaný od proslulé architektky Evy Jiřičné. Jenže dosud se mu nepodařilo činžák i s hotovým návrhem nikomu prodat. Teď se ale objevil kupec.

Foto: Archiv architektů

Přestavěný ostravský mrakodrap má mít nově i balkóny se zelení a na střeše kavárnu s vyhlídkou na Ostravu.

Článek

„Tento týden ostravští radní vybrali nového zájemce o koupi pozemků s takzvaným Ostravským mrakodrapem v Ostrčilově ulici v centru města,“ sdělila ostravská mluvčí Gabriela Pokorná.

Náměstek ostravského primátora pro majetek Jiří Vávra (ANO) dodal, že město tak stále pokračuje ve snaze o záchranu třetí nejvyšší stavby v Ostravě. Zcela nejvyšší je budova Nové radnice, za ní je vyhlídková věž Bolt Tower v ostravské Dolní oblasti Vítkovice, která vznikla přestavbou z vysoké pece.

„Upřesnili jsme a de facto zjednodušili některé procesní záležitosti záměru prodeje. Například již není v našich cílech zpětný odkup bytových jednotek a parkovacích stání,“ upřesnil náměstek s tím, že město má v tuto chvíli na kupce základní podmínku, a to dodržet návrh architektky Jiřičné.

Přihlásili se dva zájemci

Do soutěže, kterou město znovu vyhlásilo vloni v říjnu, se přihlásili dva zájemci, vítěz nabídl kupní cenu 55 milionů korun bez DPH. Podle mluvčí souhlasil také s úhradou 6,4 milionu korun za postoupení dokumentace. Musí být ale dodržen návrh studia AI-Design, který vznikl pod vedením Jiřičné a architekta Petra Vágnera.

„O výsledcích jednání se zájemcem nelze dopředu spekulovat. Návrh řešení věžového domu na Ostrčilově ulici, který počítá s výstavbou bytů i stavbou parkovacího domu, je nicméně projevem procesu záchrany dominant ve městě,“ řekla náměstkyně primátora Hana Tichánková.

Foto: Archiv architektů

Takto má vypadat již stojící mrakodrap po rekonstrukci podle návrhu architektky Evy Jiřičné.

Činžák je prázdný od roku 2013

Návrh řešení věžového domu byl zpracován v letech 2020 až 2021. Dům zachovává a navrhuje jeho rekonstrukci a přístavbu. V objektu by mělo být až 76 nových bytů od jednopokojových až po byty mezonetového typu.

Při rekonstrukci má být zachována železobetonová konstrukce, má mít zelenou fasádu včetně centrálního zavlažování. Nebude chybět recepce a zelená střecha na parkovacím domě.

Foto: Lukáš Kaboň

Z tohoto socialistického věžáku má vzniknout mrakodrap.

Činžák je od roku 2013 kvůli technickým závadám prázdný. V minulosti už město řešilo i jeho demolici, nakonec se rozhodlo ho zachránit. Postaven byl v letech 1965 až 1968 jako součást sídliště Jindřiška podle návrhu architekta Jana Slezáka. Jako obytný dům sloužil jen pár let, pak byl přestavěn na kancelářský objekt.

Skončila soutěž na druhý ostravský mrakodrap

Podle informací, které se Novinkám podařilo získat, v dubnu skončila mezinárodní architektonická soutěž Ostrava Towers Complex na výstavbu dalšího ostravského mrakodrapu, kterému se přezdívá Slza. S výškou 238 metrů by měl být nejvyšší budovou nejen v Ostravě, ale v celém Česku. Postaven má být u obchodního centra Forum na Nové Karolině.

Do soutěže se zapojilo pět architektonických studií. „Porota se setkala minulý týden a vybrala vítězný návrh. Nicméně vítěze odhalíme až po vyhodnocení soutěže, na kterém nyní porota pracuje. Pak budou osloveni všichni soutěžící a bude se jednat s vítězem. Předpokládáme, že ve druhé polovině května sdělíme konkrétní informace i veřejnosti,“ řekla ve čtvrtek Novinkám Michaela Vávrová ze společnosti RT Torax , která je investorem.

Foto: Archiv investora

Původní vizualizace plánovaného ostravského mrakodrapu, který by se stal nejvyšší budovou České republiky. Jeho podoba se ale brzy změní.

Ostravský mrakodrap Slza má mít dvě věže. V té vyšší vzniknou byty, v nižší se počítá s kancelářemi, hotelem, restaurací, SPA, kongresovými prostory a obchody. Zahájení stavby je plánováno na rok 2028, předpokládány termín dokončení a zahájení provozu pak do roku 2032.

Ostrava přestaví zchátralý 22patrový mrakodrap podle návrhu architektky Evy Jiřičné

Tipy a trendy

Ostrava stále bojuje o to, aby měla dva mrakodrapy

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám