Hlavní obsah

Postřeleného z fakulty nechala rodina odpojit, jeho orgány pomohly pěti lidem, líčil poslanec Richter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec hnutí ANO Jan Richter, jehož dcera je jednou ze zraněných po střelbě na filozofické fakultě, popsal na plénu Sněmovny příběh jedné z obětí, která nezemřela na místě, ale až následně v nemocnici. Rodina se podle jeho líčení rozhodla v beznadějné situaci odpojit zraněného od přístrojů.

Foto: Ladislav Křivan / CNC, Profimedia.cz

Ústřední vojenská nemocnice v pražských Střešovicích

Článek

Poslanec příběh zmínil v rámci svého úterního obsáhlého vystoupení ve Sněmovně, ve kterém zdůraznil, že tak činí se souhlasem pozůstalých. Kontaktovat ho měl bratr zemřelého.

Ten mu popsal svou snahu zjistit po incidentu, zda mezi oběťmi či zraněnými není jeho sourozenec. Přes minimum informací a nejasnosti, které vzhledem k rozsahu střelby bezprostředně po ní panovaly, se mu podařilo dohledat, že bratr byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.

„Nechtěli mu říct žádné informace, ale tlak na vedení policie nebo personál, který tam byl přítomný, byl tak silný z jejich strany a důkazy nezvratné, kdy popisoval, jak jim vysvětloval, kde má jakou jizvu po operaci nebo po zranění, nevím, aby ztotožnili, že to je opravdu rodina, že to není nikdo cizí, tak mu řekli, že tam opravdu je, a oni tam v noci jeli,“ popsal poslanec.

Má ruce nahoře, odhodil zbraň, prostřelil si hlavu. Policie ukázala další videa z fakulty

Domácí

Rodina se v nemocnici dozvěděla, že dotyčný byl postřelen do hlavy a jeho zranění vylučuje návrat do života.

Orgány pomohly dalším pěti lidem

„To nejsilnější na tom, co bylo, tak oni se rozhodli v ten večer, protože se tam museli dohodnout s lékaři na odpojení,“ pokračoval poslanec s tím, že rodina usoudila, že může alespoň pomoci a „udělat Vánoce jiným pacientům“. Orgány muže tak podle Richtera pomohly pěti dalším lidem.

Poslanec Richter má po střelbě na fakultě zraněnou dceru. Policii vyplísnil za zásah

Domácí

„Takže pěti lidem ten večer jsou darované orgány tohoto člověka. Pro mě neuvěřitelně silný příběh,“ dodal poslanec, který má vzhledem k osobní zainteresovanosti zájem na detailním vyšetření celé kauzy, zásahu policie a záchranářů.

Své nejasnosti a zkušenosti prezentoval kolegům na bezpečnostním výboru již minulý týden. V úterý se kauze věnovalo plénum Sněmovny. Vrah 21. prosince v budově filozofické fakulty na Palachově náměstí v Praze spustil střelbu do lidí, načež spáchal sebevraždu. Na místě činu zahynulo 13 lidí, 14. oběť, o které hovořil Richter, zemřela o den později v nemocnici.

Animace po minutách: Vbíhali střelci do rány, prý šlo o „spontánní evakuaci“

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám